Szerzetesek világnapja Egerben

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a Katolikus Egyház azt a közel egymillió férfit és nőt ünnepli, akik a világon szerzetesként élik az életüket. 1997-ben Szent II. Pál pápa nyilvánította ezt a napot a szerzetesek világnapjává. Az egri bazilikában ezen a napon közösen adtak hálát a Főegyházmegye területén tevékenykedő közösségek tagjai. Az ünnepi szentmise prédikációjában Ternyák Csaba egri érsek felidézte a monasztikus rendek kialakulásának történetét, majd rámutatott, hogy milyen sokat köszönhet az egyház a különböző közösségeknek, például a ferencesek és a minoriták szolgálata nyomán a török hódoltság után nekik köszönhetően élt tovább a kereszténység az Egri Főegyházmegyében.

Fontos szerepet játszanak ma is az oktatásban, s mindenekelőtt az imádságban és a szociális munka területén. Példát mutatnak, s próbálják az egyház által, az evangélium által elvárt módon élni az evangéliumot, hármas fogadalmuk szellemében.

Az érsek köszönetet mondott a szolgálatért, s Isten áldását kérte a jelenlévőkre. Az Egri Főegyházmegyében közel hatvan szerzetes és szerzetesnővér gyakorolja hivatását.