Teremtésvédelem Tenken a fenntarthatóság jegyében

„Áldott légy!” Ezzel a mottóval indította el dr. Ternyák Csaba érsek úr a katolikus iskolák számára a 2017-18-as tanévet. A teremtett világ védelme, az emberi értékek óvása és gyarapítása minden katolikus hívő ember feladata. Ez teszi életünket széppé és lelkünket gazdaggá. Ennek szellemében szerveztük és zajlott e programsorozat a tenki Szent Imre Katolikus Általános Iskolában. Összekapcsoltuk mindezt a fenntarthatósági témahéttel, melynek több éve részesei vagyunk. Ugyanakkor „örökös öko iskola” címünk is meghatározza mindennapjainkat, elkötelezett őrei vagyunk szűkebb és tágabb környezetünk védelmének. Tanítási óráink szinte mindegyikén foglalkozunk a teremtett világ értékeivel, alkotásaival, a „csodákkal”. A fenntarthatóság témahéten segédanyagokat is kaptunk óravázlatok formájában.

Ebből választották osztályaink:   

Kinek köszönhetjük ételeinket?

Tizenkét hónap

Globális problémák a mindennapokban

Tudatos vásárlás stb.

 Részt veszünk a tematikus diákpályázaton, alsó tagozaton: Egy doboznyi természet, felső tagozaton: Ahol a fák égig érnek címen.

A hét eseményeit a nyitott templomok estéjével indítottuk el. Ennek részesei voltak iskolánk tanulói, iskola plébánosa, dolgozói, szülők és az érdeklődő, vallásos lelkületű helyi lakosok.  A Tenki Ifjú Katolikusok Közösség tagjai részleteket olvastak fel a Jóisten által megalkotott világ teremtéséből. A felolvasások közben katolikus énekek csendültek fel a tenki templom falai között. Magasztos és lelki megújulást segítő közös estén vettünk részt.

Az alkotás örömének érzete töltött el bennünket kedden, mely a munka délutánja volt. A településszépítő program lehetőségeit kihasználva iskolánk kerítését festéssel újítottuk meg, ugyanezt tettük a Papszász kert szabadtéri fabútoraival is. Virágokat, bokrokat, tujákat ültettünk az iskola udvarán, újjá varázsoltuk sziklakertünket, sőt kerékpártárolók számát is gyarapítottuk. A templomkertet is szépítettük az ezüstfenyőkkel és virágokkal. Mindez gyerekek, pedagógusok, szülők keze nyomán valósult meg. Az alsó tagozat a szemétszedésben jeleskedett.

Csütörtök az elektronikus hulladék és papírgyűjtés napja volt. Kicsik, nagyok, felnőttek szorgosan hordták a felesleges és újrahasznosítás lehetőségét kínáló tárgyakat, anyagokat. Közösségi fórummal zártuk a hetet, melyen a teremtett világ megőrzéséhez és az emberi élet minőségibb tételéhez adtak tanácsokat előadóink: rendőrség munkatársa – bűnmegelőzésről, a tanulókra leselkedő veszélyekről, iskola plébánosa - lelki élet ápolásáról, Bükki Nemzeti Park munkatársa – természeti értékekről és védeleméről, meditácó-jóga oktató pedig – egészséges életmódról beszélt. Szülők, diákok, pedagógusok nagy érdeklődéssel hallgatták őket, reményeink szerint minél több javaslatot, tanácsot meg is fogadnak és életük szerves részévé teszik. Magunkénak valljuk: „Tisztelni a teremtésbe írt törvényeket és a dolgok természetéből fakadó kapcsolatokat a bölcsesség kezdete és az erkölcsi élet alapja.”

Vargáné Forgács Anna  igazgató