Virágvasárnap

A virágvasárnapi szertartás kezdetén az egri bazilika előtt köszöntötte a megjelenteket, különösen az ifjúságot Ternyák Csaba egri érsek, hiszen ez a nap Szent II. János Pál Pápa szándéka szerint 1985 óta az ifjúság világnapja is. A főpásztor ezután megáldotta a barkát majd az ünnepi bevonulással elkezdődött a szentmise.

Az olvasmányokat követően a kispapok kara elénekelte a passiót Urbán Péter karnagy vezetésével.

A szenvedés önmagában is együttérzést vált ki az emberben. De ha Jézust, egy igaz embert, az Isten fiát látjuk szenvedni, a felháborodás és a tehetetlen düh is jelentkezik a szégyen és a bánat mellé – mondta beszédében a főpásztor. Hozzátette: Jézus valóban megélte az elhagyatottság érzését a kereszten és gyakran a mai ember is úgy érzi, küzdelmeiben, szenvedéseiben az Isten nincs mellette. Ő azonban mindig hűséges. Jézust sem hagyta el és minket sem fog.

Mi a szeretetünket akkor tudjuk megmutatni leginkább ha áldozatot hozunk érte. Ő az életét adta értünk mert nagyon szeretett bennünket. Hogy az életünk teljes legyen, nekünk is tanulni kell ezt a szeretetet így vele együtt mi is részesülünk a feltámadás dicsőségében – fogalmazott szentbeszédében Ternyák Csaba.

A homília után a főpásztor és a hívő közösség előtt megerősítették keresztségi fogadalmukat azok a felnőttek, akik húsvétkor részesülnek majd a beavató szentségekben.