25 éves az Egyházi Könyvtárak Egyesülése

25 éves az Egyházi Könyvtárak Egyesülése, ebből az alkalomból rendeztek születésnapi ünnepséget március 5-én, Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogi- és Államtudományi Karának Dísztermében.

Ásványi Ilona elnök, a megalapítás körülményeit érintő kérdésünkre elmondta, az egyházi könyvtárak sorsa az 1900-as években rendkívül kedvezőtlenül alakult. Az akkori rendszer alatt számos gyűjtemény megsemmisült, vagy egyszerűen csak nem működhetett. Végül a rendszerváltás után mutatkozott remény ezek felélesztésére. Az alapítók meg kívánták teremteni az egyházi könyvtárak érdekképviseletét, visszaállítva azokat a hazai könyvtárhálózatba.

Az ünnepségen részt vettek az egri Főegyházmegyei Könyvtár munkatársai is. Amint Balogh Ferenc igazgatótól megtudtuk, az egyesülés megalakulásának komoly egri vonatkozása is van. A könyvtárak közötti együttműködés pedig számos eredménnyel bír és nagyon fontos a jövőt tekintve: az egri könyvtár a kezdetektől tagja, Antalóczi Lajos atya, korábbi könyvtárigazgató a szervezet alapítói közé tartozott. Jelenleg fontos feladat a múlt és a jelen összekapcsolása, felkészülve a 21. századi igényekre.

Az előadásokkal, visszaemlékezésekkel és szeretet-vendégséggel tarkított ünnepségen csaknem 60 könyvtár képviselői vettek részt.

A Szent István Televízió híradása: