40 éves a szalóki lelkierőmű

png szalók nagy

Ismét személyes találkozások helyszíne lehet a már negyven esztendeje, 1982 óta megrendezett Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. A részvevőknek a 40 évért való hálaadáson túl örömre ad okot az is, hogy a lelkigyakorlat vezetője, Kerényi Lajos piarista atya kettős jubileumot ünnepel, hiszen 95 éves és 70 éve szolgál papként.

A szentmisék és lelki programok mellett ezúttal is lesznek kiscsoportos beszélgetések, műhelyek, tanúságtételek és koncertek. A jelenlévők többek közt találkozhatnak majd Ternyák Csaba egri érsekkel, Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, Böjte Csabával, Roska Péter atyával és Dr. Fodor Rékával - Afrékával és férjével Greguss Sándorral is. Ezen kívül több lelkiségi mozgalom és szerzetesrend képviselőivel szintén, de lesz még laser show és fellép László Attila, valamint táncházat tart az Esztenás zenekar.

A részletes programtev az következő linkre kattintva letölthető: Szalók_2022_programterv 

Fotó: Balogh Ferenc, 2017

Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Kerényi Lajos piaristának, a lekigyakorlat vezetőjének meghívó levelét, az úgynevezett Szalóki levelet:

 EGERSZALÓKI LEVÉL - 2022

Idei témánk: A hivatások - papi, szerzetesi, családos, szakmai…

MOTTÓ: „Itt vagyok, engem küldj” (Iz 6,8)

Hová küldesz Uram?

Az emberek közé. Keresztény vagy, vedd észre, hogy milyen sok minden hiányzik a világból! Kilopták az ALKOTÓT. A nietzschei gondolatok nagy teret nyertek: „Megöltük az Öregistent. Új isten áll a helyére és az ÉN vagyok.” Ez az übermenschi gondolat, mely hibásán azt hirdeti, hogy Isten nélkül, papok és urak nélkül „szeptember májussá szépül”.

Keresztény fiatal! A helyeden vagy? Tudod mi lett és lesz ennek az eredménye? A féktelen szabadosság, aminek akadály az Isten és a parancsolatok.

És íme: tömegesen jönnek az értelmetlen és reménytelen életük miatt öngyilkosságot kísérlők, a depresszióssá vagy kényszerképzetessé válók. Megjelennek a pénznek és hatalomvágynak, a háborúknak milliárd és milliárd elhervadt virágai, az ösztönöktől való függés keserű áldozatai.

Egy nagylány, aki évekkel ezelőtt tanítványom volt, öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették. Kérdésemre: miért tette ezt, így válaszolt: szabadelvű barátok közé keveredtem. Közöttük rabja lettem az alkoholnak, a drognak és a szex minden csábításának. Egyszer csak megundorodtam magamtól. Nem tudok felnézni magamra. Nem akarok élni. Mondogatták: ne törődj Istennel, papokkal, szülőkkel. Szabadítsd fel magad. Tarts velünk. Becsaptak…

Fotó: Balogh Ferenc, 2017

Nos, keresztény fiatalok, akik válaszoltok az Úr hívására, ugye sejtitek, hogy hová kell mennetek és mi a feladatotok?

Nyáron jöjjetek el Egerszalókra! Négy napon keresztül felkészülünk arra, hogy okosan, lelkesen hogyan helyezzük vissza sokszor vergődő fiatal szívetekbe a Jóistent. A küldetésünk, Mécs László után szabadon: vadócba rózsát oltani, hogy egyre szebb legyen a Föld!

Szeretettel hívunk és várunk 2022. július 14-től 17-ig az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlatra! Bővebb információt facebook oldalunkon www.facebook.com/szalok, illetve az ifjusag@egriegyhazmegye.hu email címen kaphattok.

Ternyák Csaba érsek atya, Kerényi Lajos atya, Vízi János atya és a rendezői csapat

Amennyiben továbbadná, továbbadnátok, a következő linkre kattintva a Szalóki levél letölthető: Kerényi_Lajos_atya_Egerszalóki_levél_2022