5 éve indult a munka Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózatban

SZIKIRH logó

2017. áprilisában Ternyák Csaba egri érsek úr támogatásával a Szent István Rádió gondozásában új ifjúsági, rádiós program indult útjára, mely a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat nevet kapta, koordinátora a rádió munkatársa, Dian-Dankó Zsuzsanna lett.

Elsőként a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola iskolarádiót üzemeltető pedagógusai és diákjai csatlakoztak a kezdeményezéshez, majd a szerkesztőség felhívására további intézmények is jelentkeztek. A kezdeti célkitűzés az volt, hogy a program segítse az iskolák belső kommunikációját elősegítse, az iskolák közötti kapcsolatot erősítse, és a fiatalokat a helyes médiahasználatra nevelje.

5 éves a Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat mádiatábor kép

Az első rádiósok csoportképe

2017. júniusában három napos médiatáborral kezdődött a gyakorlati munka. A fiatalok elméleti és gyakorlati képzést kaptak, beszédtechnikát tanultak, elsajátíthatták a technikai eszközök, informatikai berendezések használatának fortélyait. 2018-ban a Szent István Rádióban elindult az iskolarádiós hálózat diákjainak műsora, a Hangoló, mely minden héten 30 percben az intézmények,  közösségek mindennapjait, ünnepeit mutatja be. Jelenleg 12 intézmény tagja a hálózatnak, eddig összesen több mint 160 adás készült, 23 alkalommal készítettek hangjátékot a fiatalok az egyházi és állami ünnepekhez kapcsolódóan és további hangjátékok készítése is tervben van.

6 gyerkőc a stúdióban

Az indulás óta több mint 50 képzési napon vettek részt a fiatalok, s azóta évente mintegy 150 diák kapcsolódik be a munkába.

ima bazilika 1 millió

Több mint 400 iskolás imádkozott együtt 2019-ben az egri bazilikában

2019. őszén az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva a Szent István Rádió és Televízió iskolarádiós hálózatának tagjai az egri bazilikában imádkoztak, ezt a hagyományt folytatva 2020-ban Jászberényben, 2021-ben Sátoraljaújhelyen gyűltek imára a közösség tagjai, a tervek szerint idén Gyöngyös lesz a helyszín. Minden alkalommal a rádió élő közvetítésén keresztül sok helyen csatlakoztak az imához.

ima a Bólyaiban Szerencs

A szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola közössége imádkozza a rózsafüzért

A járványhelyet idején a médiatevékenységet érintő technikai kihívások megoldásában, az online tér biztonságos használatában, az online hír és műsorkészítésben kaptak szakmai segítséget a médiaműhely tagjai. 2022. áprilisában az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen tartott médianapon mintegy 130 fiatal vett részt és szerzett bővebb tudást az online tér biztonságos és helyes használatáról.

jubileumi médianap 2022 április 22

Médianap az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében

A Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózatban önkéntes munkát végző középiskolás fiatalok a közösségi szolgálatot is teljesíthetik.

2022. őszén alkotói és helytörténeti pályázattal kezdődik a tanév.

A Szent Imre Katolikus Iskolarádiós Hálózat működésének gyümölcseként tekintünk arra, hogy számos intézmény tanárai és fiataljai kapcsolódnak rendszeresen a rádióban lévő esti rózsafüzér imádságba.

A Szent István Rádió és Televzió közössége köszöni az iskolák diákjainak, tanárainak és a szülőknek az áldozatos munkát.

 

Bérczessy András

képek: Szent István Rádió és Televízió archívuma