A Magyar Kultúra Napja Tenken

Iskolánkban már hagyománnyá vált, hogy egy hetet szentelünk a magyar kultúrának.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban - a kézirat tanúsága szerint - e napon fejezte be a Hymnus megírását. Mindennap valamilyen évfordulót vagy ismert embert állítunk a középpontba Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Hétfő

Megnyitottuk a hetet és a NEK-re készültünk Ivády Ágnes hitoktató segítségével. Elmondtuk közösen az imát, meghallgattuk Babits Mihály: Eucharistia c. versét

„Az Úr nem ment el, itt maradt./Őbelőle táplálkozunk.”

Kedd

A 450 éve született Pázmány Péter esztergomi érsek, bíborosról emlékeztünk meg. Ő volt a magyarországi katolikus megújulás vezető alakja, akinek elévülhetetlenek érdemei a magyar irodalmi nyelv alakításában. Gyimesi Attila történelem szakos kollégánk röviden bemutatta életét és munkásságát, egy idézetet is megosztott velünk, ami a nap mottója is lett.

„Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek. Csupán tiszta szív és sok, sok szeretet.”

 

Szerdán a Himnusz megírásáról emlékeztünk meg.

Totót töltöttünk ki, hogy mi mindenre emlékszünk ezzel kapcsolatban.

Csütörtökön a zene került előtérbe. 150 éve, hogy megszületett Lehár Ferenc zeneszerző, karmester, a század eleji operett egyik legkiválóbb képviselője. Nagyszünetben egy operett részletet hallgattunk meg.

Péntek

100 éve, hogy megjelent Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című műve. A film illetve musical változatból néztünk meg részleteket.

Az alsó tagozatosok mesét néztek, ugyanis 40 éve, hogy a Pom Pom meséi című rajzfilmsorozat vetítését megkezdte a televízió. Illetve mesevetélkedővel emlékeztek meg a Himnusz megírásáról.

Rózsáné Balog Katalin