A hála jegyében szerveztek konferenciát Kazincbarcikán

CR6_0405

A hála jegyében rendezték meg az idei szalézi pedagógiai konferenciát Kazincbarcikán november 6-án a Don Bosco Sportközpontban. A programon az ország számos településén lévő szalézi oktatási intézményben szolgáló pedagógus, dolgozó és szerzetes vett részt. A Szalézi Szent Ferenc gimnázium diákjainak műsora után Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök köszöntötte a résztvevőket.

CR6_0326

Köszöntőjében a hittel, szeretettel megélt pedagógusi hivatásról beszélt, háláját fejezve ki a rend intézményeiben dolgozó munkatársaknak. Ezután részletet olvasott fel az első szalézi szerzetesek Magyarországra /Péliföldszentkeresztre/ érkezésének pillanatairól, mely 110 éve 1913. november 6-ához kötődik. Ezután Csány Péter óbudai rendházigazgató A 110 éves magyarországi letelepedés pedagógiai gyümölcsei címmel tartott előadást, melyben a szalézi rend magyar tartomány korszakainak alakjait ismerhették meg a jelenlévők.

CR6_0645

Dr. Puskás Balázs gyermekvédelmi felelős körképet mutatott egy gyermekvédelmi kutatásról, melyet három iskolában végeztek tanulókkal, pedagógusokkal és szülőkkel együtt. Az ebédet követően műhelymunkákon lehetett elmélyíteni a résztvevőknek a pedagógiai és oktatási tapasztalataikat.

CR6_1036

Ma Magyaroszágon a szalézi rend férfi és női ága számos településen tart fenn oktatási intézményt.

CR6_0594

Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégium, Kazincbarcika; Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Kazincbarcika; Zafféry Károly Szalézi Középiskola, Nyergesújfalu; Meta - Don Bosco technikum és szakgimnázium, Budapest; SZÁMALK Szalézi Technikum és Szakgimnázium, Budapest; Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi általános iskola és óvoda, Óbuda; Salesianum Kollégium, Óbuda; Segítő Szűz Mária Leányai Egyetemi Kollégium, Eger; Sajnovics János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Tordas; Maklári Szent István Általános Iskola, Maklár; Don Bosco Nővérek Szent Család Óvodája, Pesthidegkút; Laura Vicuna Óvoda, Mogyoród.

Iskoláikban és óvodáikban Bosco Szent János és Szent Mazzarello Mária pedagógiája alapján nevelik az ifjúságot, ezáltal elvezetve őket és családjaikat a jó Istenhez.

Domán Vivien

kép: Don Bosco Szaléziak