Készül az egyházmegye szinódusi összefoglalója

 

2021. október 10-én a Szentatya ünnepélyes szentmisét mutatott be a 2023-as püspöki szinódus tizenhatodik rendes közgyűléséhez vezető folyamat megnyitása alkalmából a Szent Péter-bazilikában.

Október 17-én valamennyi egyházmegyében elindították a szinodális folyamatot. Az Egri Főegyházmegyében Ternyák Csaba egri érsek a bazilikában a 10 órai szentmisén hirdette meg a 2023-ig tartó folyamat kezdetét.

Ezt követően a főpásztor vezetésével munkacsoport alakult a különféle területek szakértőinek bevonásával, több lépcsőben megfogalmazták a kérdéseket és meghatározták a célcsoportokat. Az újévi körlevél a folyamat részleteiről, a teológiai és gyakorlati alapvetésekről adott összefoglalót, és kijelölte a feladatokat.

Február végéig küldték vissza a közösségek és az internetes felületen választ adó hívek a kérdéssorra adott válaszokat.

Most a különböző témacsoportok szerint folyik a többszáz beérkezett válasz rendszerezése, melyek – tekintve, hogy a közösségek csoportosan töltötték ki az íveket – sokezer ember véleményét, meglátását, tapasztalatát és jövőképét tükrözik.

Április végére készül el az egyházmegyei összefoglaló, melyet május 7-én az Egyházmegyei Szinódusi Találkozón mutatnak be.

 

Dr. Kiss Gábor szinódusi moderátor az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen február 9-én az iskolaigazgatók értekezletén a folyamat teológiai hátteréről tartott előadást, mely teljes terjedelmében megtekinthető a Szent István Televízió oldalán: https://szentistvantv.hu/szent-beszedek-eloadasok/szinodus-reszvetel-kozosseg-misszio