Megismerni, elfogadni, értékelni a különbséget: roma szakkollégisták tanévnyitója Egerben

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem adott otthont a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tanévnyitó ünnepségének.

Több mint 300 résztvevő érkezett az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre augusztus utolsó hétvégéjén a XI. Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat Tanévnyitó Ünnepségére. A megújuló egri Bazilikában tartott ökumenikus istentiszteleten Dr. Ternyák Csaba egri érsek azt mondta, azért imádkoznak együtt, hogy a különböző nyelvű, kultúrájú népek között békesség harmónia, szeretet uralkodjék. Kondor Péter evangélikus püspök arról beszélt: ahhoz, hogy szeressünk egy gyűlölettel teli világban, hogy szolgáljunk, amikor mindenki a maga hasznát keresi, nem elég a lelkesedés, az is kell, hogy az embert megragadja Jézus Krisztus. 

 

A Líceum Dísztermében rendezett tanévnyitó ünnepségen Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos arról szólt, az elmúlt 10 évben meghatszorozódott a roma szakkollégisták száma, s ezzel együtt egy olyan társadalmi intézkedés vált kézzelfoghatóvá, amely elismerésnek örvend. Kiemelte, az első tanévnyitón 54-en voltak, ma pedig már nincs olyan ágazat, ahol ne dolgozna roma szakkollégista. – Eljutunk oda, hogy nem az lesz a kérdés, hol a roma értelmiség, hanem a romaság már hozzáadott értékként jelenik meg – fogalmazott.

 

A kormánybiztos után Markus Ehm, a roma felzárkóztatás ügyét támogató Hanns-Seidel Alapítvány regionális projekt-vezetője beszélt az elmúlt évek sikereiről, kiemelve a korábban támogatott fiatalok felelősségét. Példaként hozta Sztojka Attilát, aki támogatottból példás segítővé vált.

 

 

Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke azt emelte ki: a teremtő minden embert azonos értékűnek alkotott, s válogatás nélkül egyformán szeret. Mint fogalmazott, nekünk is erre kell törekedni. – Arra vágyunk, hogy szeretet, megértés vegyen körül minket. Ennek legjobb módja, ha elkezdünk szeretni – húzta alá, hozzátéve: a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat  jelentősen hozzájárul a társadalmi sebek begyógyításához, ahhoz, hogy megismerjük, elfogadjuk, értékeljük a különbségeket.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy annak aki, nem ismeri, három szóval leírható a roma szakkollégium: közösség, képzés, kereszténység. – Az elmúlt tíz esztendő alatt 450 roma szakkollégista szerzett alap- vagy mesterképzésen oklevelet, s 90 százalékuk dolgozik – mondta, majd – az istentiszteleten elhangzott könyörgést idézve – azt kérte a jelenlévőktől: legyenek hiteles meghívók. Az államtitkár bejelentette: pénteken hirdették ki a 2,5 milliárd forint keretösszegű Útravaló Ösztöndíjat, amely középiskolába jutáshoz, érettségi, diploma, vagy szakma megszerzéséhez segíti a rászorulókat. 

A megnyitót követően flashmobra hívták a jelenlévőket: az Eszterházy téren élő cigánykereket formáztak a szakkollégisták, az intézmények vezetői, a fenntartók képviselői, valamint az ágazati szereplők. A háromnapos rendezvény nyitóelőadását Pléh Csaba akadémikus tartotta  Az ember mint nyitott lény és a társadalmi egyenlőség címmel. A szombati nap során tíz szekcióban rendeztek workshopot a résztvevőknek.

198210a4c56d47a7dafe95269ac2e1746bd537ef

https://uni-eszterhazy.hu

Fotók: Szepesi Áron