A tavalyi felvételi rekordot is túlszárnyalta az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Már a jelentkezési adatok is azt mutatták – 7145 főből közel négyezren az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet jelölték meg első helyen –, hogy az idei évben még az előző évitől is többen kezdhetik meg tanulmányaikat az egri székhelyű intézményben. A július 24-i ponthatár megállapítás alapján több mint 2700 jelentkező iratkozhat be szeptemberben az egyetem egri és jászberényi képzési helyén.

A leendő hallgatók zöme, 2451 fő állami ösztöndíjas képzésben vesz részt szeptembertől. A felvettek közül 2371 fő Egerben, míg 343-en Jászberényben tanulhat. A legtöbben, mintegy 1800-an levelező tagozatos képzésben vesznek majd részt. A felvettek 62 százaléka alapszakon, több mint 800-an pedig  mesterfokozatot nyújtó képzésben kezdik meg tanulmányaikat. Felsőoktatási szakképzésre 246-an iratkozhatnak be idén szeptemberben.

Továbbra is igen kedvelt az egyetem oktatási kínálatából a pedagógusképzés: a felvettek közel fele (47%) ezen a területen kezdi meg tanulmányait. A legkeresettebbek a gyógypedagógus- és az óvodapedagógus szakok, valamint népszerűek az államilag támogatott, rövid ciklusú tanárképzések. Gazdaságtudományi képzéseken 340-en, informatikán és sporttudományi képzéseken több mint 200 hallgató tanulhat. A felvételi eljárásban immár hagyományosan, ugyancsak sok hallgatót vonzott a művészeti képzési terület, s ezek közül is kiemelkedően népszerű a tervezőgrafika, valamint a mozgóképkultúra és médiaismeret alapszak. Első alkalommal indít az intézmény biológus, illetve a mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő mesterszakokat. A természettudományok iránt is nőtt a kereslet, az előző évhez képest 34%-kal tanulhatnak többen ezen a területen.

Pont Ott Party

Bőséges információ az új hallgatóknak
A felvételt nyert jelentkezőknek szívből gratulálunk és figyelmükbe ajánljuk a felvettek.uni-eszterhazy.hu oldalt, ahol minden fontos, hasznos információt megtalálnak, amire a felvételről szóló örömhír feldolgozása után szükségük lehet.

Pótfelvételi lehetőség
A pótfelvételi eljárás július 30-án indul és augusztus 7-ig tart. Aki nem nyert felvételt a július 24-i ponthatár-megállapítás során, vagy nem jelentkezett az általános felvételi eljárásban, a pótfelvételin nyújthat be jelentkezést egyetemünkre valamennyi képzési területen.
A pótfelvételi eljárásban meghirdetett állami ösztöndíjas képzéseink: agrár képzések (szőlész-borász mérnöki, gyógy- és fűszernövények), pedagógusképzés alapszakjai (csecsemő- és kisgyermeknevelő, gyógypedagógus, óvodapedagógus, tanító); osztatlan és rövidciklusú (2-3-4 féléves) tanárképzés; kántor alapszak; informatika képzési terület szakjai (gazdaságinformatikus, programtervező informatikus); természettudományok alapszakjai (biológia, földrajz, kémia, környezettan, matematika).

Ösztöndíjak
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem számos ösztöndíj programot kínál a hallgatóknak. A nappali pedagógusképzésben tanulókat az intézmény a fenntartó Egri Főegyházmegyével közösen Pyrker János Ösztöndíjjal támogatja. A teljes képzési időre járó, havi 100 ezer Ft-os Pyrker Ösztöndíjat azok igényelhetik, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

Népszerű az informatikai ösztöndíjprogram is, melyet a linzi Johannes Kepler Egyetemmel együtt hirdettünk meg, programtervező informatikus mesterszakon. Az idei tanévben 11 hallgató kapott lehetőséget arra, hogy egy éves, angol nyelvű egri tanulmány után további egy évet Ausztriában, Linzben töltsön el és így mindkét egyetem diplomáját megszerezze. A kiemelkedő hallgatóknak lehetőségük lesz arra, hogy az elkövetkezendő években a PhD képzést és az akadémiai pályát válasszák. A fenti cél elérése érdekében a legtehetségesebb hallgatóknak havi 100.000 Ft-os ösztöndíjat ítélhet oda az egyetem a két tanévre.

felvételi

 

Az EKKE Esélyt a tanulásért elnevezésű ösztöndíjat biztosít hátrányos helyzetű hallgatók tanulmányi költségeinek kiegészítő támogatására. Az ösztöndíjra nappali tagozatos, magyar állami ösztöndíjas, aktív, felsőoktatási szakképzésben, osztatlan képzésben, alapképzésben, illetve mesterképzésben résztvevő hallgatók pályázhatnak. A pályázatok elbírálása a szociális pontok rangsora és pályázati indoklás alapján történik. Az ösztöndíj maximális mértéke 60.000 Ft/fő/félév.

Az egyetem képzési helyein (Egerben vagy Jászberényben) érettségizett, nappali tagozatos, állami ösztöndíjas hallgatók Eszterházy ösztöndíjra pályázhatnak a tanév kezdetén, ami félévente tovább 100 ezer Ft-os támogatást jelenthet az érintetteknek. Lakhatási támogatás címen hasonló mértékű juttatásban részesülhet a kollégiumi pályázatát férőhely hiányában elutasított hallgató is.

https://uni-eszterhazy.hu