Adventi Imaest az egri Líceumban

 

 Advent első hetében, 2021. december 1-jén imaestet tartottak a Római Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum épületének kápolnájában.

Az imaest szentmisével kezdődött, amelynek elején Ft. Drahos Dávid egyetemi lelkész köszöntötte a főcelebránst, Ft. Dr. Novák István rektorhelyettest, Ft. Füleczki Istvánt az Érseki Papnevelő Intézet prefektusát és a jelenlévő fiatalokat, testvéreket.

Rektorhelyettes atya homíliájában három gondolatot, mottót emelt ki abból a számtalan lehetőségből, amit az adventi időszak tartogat számunkra. Az első üzenetben arra tért ki a főcelebráns, hogy az advent egy kicsit megzavar bennünket, mert a múltra emlékezünk a jelenben, de ugyanakkor a jövő üdvözülésének a szándékával.  Úgy fogalmazott: az adventi idő amely a múltba réved és a jövőre tekint, valójában a jelent akarja hordozni, valahogy mindig azt akarja nekünk mondani hogy: tanulj már meg valamit! Tanulj meg egy kicsit jobb lenni! Tanulj meg egy kicsit önzetlenebbül élni! Tanuld meg, hogy hogyan is lehet a másikat anélkül is szeretni, hogy elkezdenéd keresgetni azokat a „Black Friday” napokat amikor tárgyi dolgot tudsz venni! Tanuld meg végre, hogy nem csak a nagyböjt, hanem az advent is arról szól, tartsunk bűnbánatot, vegyük le magunkról a régi embert, s ha ezeket megtanuljuk, ezeknek a segítségével egy nagyon szép időszakot élhetünk át.” Hangsúlyozta:  „Az időjárás nem olyan kegyes mostanság hozzánk, abból a szempontból, hogy a hajnali szentmisékre nem tudunk úgy menni, mint ahogyan a költők, írók sokasága írta meg, csizmával a lábunkon és a havat tapossuk magunk alatt. Megyünk, igyekszünk a meleg kályha mellől a valójában jéghideg templomba, és a szívünk ott felmelegszik a hajnali miséken, mert tudjuk, hogy ami ott történik, az ráhangol bennünket arra, hogy amikor karácsony éjszakáján éjfélkor megyünk a szentmisére, akkor ott valóban találkozzunk azzal, aki a múltban született, a jövő felé vezet bennünket, és a jelenben akar minket boldoggá tenni.

Novák atya a második gondolatban azt fogalmazta meg, hogy az adventi, karácsonyi időszak egy lehetőség a misszióra, az újra evangélizációra. Nagyon kevés ember az akinek a szívét ne tudná megérinteni ez az időszak, és legalább az esztendőnek néhány órájában karácsony éjjelén ne akarna talán még a leggonoszabb ember is jóvá változni.

S végül az elhangzott evangéliumhoz kapcsolódva a harmadik gondolatban - ami arról szól, hogy az advent a teljes odaadásnak, a teljes átadásnak az időszaka – rektorhelyettes atya kiemelte, az adventi időben nem mindegy, hogy miből adunk. Nem az anyagiak, hanem sokkal inkább azok a lelki élmények számítanak, amelyekből lehet, hogy nekünk is kevés van. Így ebben az adventi majd karácsonyi időszakban, nagyobb odaadással tudunk szeretteink, embertársaink iránt élni, és ami nekünk lelki-szellemi kincs, abból adni, hogy minél inkább gyarapodjunk mi is és mások is ezáltal.

A szentmise zenei szolgálatát a Talentum ifjúsági ének -és zenekar végezte. A program kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Birincsik Márton

Kép: Tóth-Ugyonka Helga, Birincsik Márton