Kápolnabúcsú Füzesabonyban

Az elmúlt év októberében szenteltek iskolakápolnát a füzesabonyi Széchenyi István Katolikus Általános Iskolában, február 21-én pedig első búcsúját tartották az imahelynek.

22_FABONY_KAPOLNA

Az ünnepnapon szentmisével indult a reggel. A két fatimai szent látnokgyermek, Ferenc és Jácinta tiszteletére szentelt kápolnában, az egykori füzeabonyi káplán, Varga Béla mutatott be szentmisét.

A sajóládi plébános szentbeszédében hangsúlyozta, a mai nap a találkozás ünnepe. Az Istennel való találkozás olyan kegyelmet hordoz, amely révén az Isten titokzatos mélységéből kapunk ajándékot. A főoltárkép is a találkozás üzenetét hordozza – hívta fel a figyelmet Varga Béla. A fatimai gyermekek, először az angyallal, majd Szűz Máriával találkoztak, aki az imádságot, a böjtöt és az engesztelést kérte tőlük. Legyenek ők példa számotokra, hiszen ezeket mind felvállalták, bár nem volt könnyű az életük. Az imádságra mindig volt idejük – fogalmazott Varga Béla.

04

A szentmise után Varga Béla plébános természetfotóiból nyílt kiállítás az iskola aulájában, Isten képe a természetben elnevezéssel.

A kápolnabúcsú  programjai késő délelőttig zajlottak az intézményben. A kézműves foglalkozások, filmvetítések és előadások mind a Fatimai Szűz Mária történetéhez kapcsolódtak. Az ünnep zárásaként a felsőbb évfolyamosok imádkozták el a rózsafüzért, iskolájuk udvarán.

06

Nagyné Deli Mónika igazgató a Szent István Televízió kérdésére elmondta, a kápolna fontos eleme a lelkiélet ápolásának az intézményben. Osztálymiséket tartanak rendszeresen itt és napközben is betérhetnek a diákok egy-egy imádságra.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert