Akolitusok az egyház szolgálatában

02

Bensőséges, családias körben avatott akolitusokat Ternyák Csaba egri érsek február 8-án az érseki magánkápolnában. Prédikációjában a főpásztor arra szólította a jelenlévőket, hogy tisztítsák meg vallásosságukat minden olyan babonás elemtől, amely az idők során rárakódott.

01

„A vallásosság belülről, a szívünkből fakad. Az igazi istentisztelet lélekben történik. Minden tettünk, minden imádságunk szívből fakadjon, ne csak a parancsok betartására irányuljon.” – fogalmazott Ternyák érsek. Arra kérte az akolitusokat, hogy szolgálatuk során ilyen lelkülettel álljanak az oltárnál.

03

Bozsik Zoltán egész életében érezte Krisztus gondviselését és hatalmas lelki élményt jelent számára, hogy az akolitusi szolgálat által hirdetheti az evangéliumot az embereknek.

Az akolitus három feladat ellátására kap megbízást: közösség építésre, igeliturgia vezetésére és áldoztatásra.

04

„Az akolitus nem pap-pótlót jelent, hanem olyan világi civileket, akik fölállnak a padból és elindulnak az oltár felé segíteni.” - fogalmazott Köböl Zsolt. „Erő és jóság, a tudat, hogy Krisztus keze tart bennünket és az üzembiztos jelenlét a szentmiséken, számomra ezt jelenti az akolitusi szolgálat.”

A szentmise végén az akolitusok igazolást vehettek át a főpásztortól annak jeleként, hogy mától kezdve ily módon teljesítenek szolgálatot egyházközségükben.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert