Az Egri Főegyházmegye érsekének és káplánjainak szatmári látogatása

 

 „Egy gyermek nem felejtheti el a szüleit”. Ezekkel a szavakkal köszöntötte Schönberger Jenő püspök az egyházmegyébe látogató Ternyák Csaba érseket és az Egri Főegyházmegyéből érkezett káplánokat a szatmárnémeti székesegyházban közösen bemutatott szentmise elején, utalva arra, hogy a Szatmári Egyházmegye az 1804. évi megalakulásáig az Egri Főegyházmegye része volt.

Háromnapos kirándulás keretében ismerkedhettek meg a Szatmári Egyházmegyével az Egri Főegyházmegye káplánjai, valamint érseke. A lelkipásztorok első állomása a Nagykárolyi Kalazanci Szent József Plébánia volt, valamint találkoztak a piarista nővérekkel is.

A magyarországi vendégek második napjukat Lajosvölgyihután, a Nepomuki Szent János Plébánián kezdték, majd Máramarossziget felé vették az irányt.

A máramarosszigeti látogatás éppen egybeesett a Gyulafehérvári Főegyházmegye által szervezett Márton Áron zarándoklattal, melyet és Exc. és Ft. Kovács Gergely érsek vezetett, és a zarándoklat egyik állomása a máramarosszigeti börtönmúzeum volt, ahol Márton Áron püspök is raboskodott.

A történelem furcsa véletlene, hogy épp Máramarosszigeten találkozott Eger, Gyulafehérvár és Szatmár főpásztora, ugyanis a máramarosszigeti egyházszervezés során mind Monoszló Péter, gyulafehérvári érsek, és az egri András püspök is igényt tartott a máramarosszigeti egyházközség feletti joghatóságra.

Természetesen a mostani történelmi találkozás során ellentétről már szó sem volt.

Nagybányára érkezve a Szentháromság Plébánia történetével ismerkedhettek meg kirándulók, valamint Véső Ágoston, Munkácsy-díjas festő tartott egy rövid előadást a Nagybányai Festőtelepről, majd Szent Lőrinc ünnepén közös szentmisével zárult a nap.

A harmadik, egyben utolsó nap szentmisével kezdődött a Székesegyházban, ahol Ternyák Csaba egri érsek a Filippi levélből kiindulva rámutatott, hogy a keresztény ember a bőségben hálát ad Istennek a kapott javakért, míg a szűkölködés idején pedig bizalommal fordulhat a Mennyei Atya felé; ez az igazi keresztény élet, amelyet a nap szentje, Szent Klára is megértett.

A szentmisét követően, az ebéd utáni indulásig a vendégek Szatmárnémeti megismerésével töltötték a nap hátralevő részét, megcsodálták a Székesegyházat, ellátogattak a Scheffler János rehabilitációs központba, valamint megtekintették a Hám János diagnosztikai központot is.

forrás: www.szatmariegyhazmegye.ro

KE SZE CSÜ SZO VA
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022 Július
Előző
Következő