Az első adventi fény Egerben

Az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont díszudvara ünnepváró hangulatba öltözött november utolsó hétvégéjére. Hagyományosan itt gyullad fel az első adventi fény Egerben, advent első vasárnapjának vigíliáján. A Jó Pásztor Óvoda legkisebbjei hangulatos műsorral készültek az eseményre.

Csizmadia István, a bazilika plébánosa rövid tanításában elmondta: örömteli, mosolygós, vidám lélekkel kell kezdeni az adventet, mint ahogyan a gyermekek mutatták be műsorukat.

Nem csupán az idő múlását látjuk az adventi koszorún, hanem felhívást is jelent a gyertya lángja, azt reméljük, hogy ez is mosolyra deríti szívünket, lelkünket.  Számos nehézség terheli életünket, de nem akarjuk, hogy ezek maguk alá tiporjanak bennünket, mert van reménységünk, örömünk és bizodalmunk. Lesz Karácsonyunk, eljön a Megváltónk! Erre hív mindenkit az advent ebben az esztendőben is.

A lelkipásztor megáldotta a nagyméretű koszorút, majd felgyulladt az első adventi fény.

Jövő héten, advent második vasárnapján az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola növendékei adnak műsort és Vízi János ifjúsági referens mondja el köszöntő gondolatait. A gyertyagyújtásokat élőben közvetíti a Szent István Televízió Facebook oldala.

Az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont épületének földszintjén az adventi időszakban továbbra is látogatható a betlehemi pályázatra érkezett alkotásokból készült alkalmi tárlat.

Az Egri Érseki Papnevelő Intézetben Füleczki István prefektus atya mondta el gondolatait a gyertyagyújtás előtt. Közösségi oldalukon olvasható egy részlet az elmélkedésből: "Egy tóparton ül egy idős úr, aki horgászik. Odamegy hozzá valaki, és azt mondja, hogy maga, aki gyakorlatilag a halaknak a szakértője válaszoljon egy kérdésre: Ön szerint isznak-e a halak vizet? Furcsálja ezt a kérdést a horgász és némi gondolkodás után azt mondja: nézze, én nem tudom, hogy isznak-e a halak vizet, de hogy alkalmuk, sok alkalmuk van rá, az biztos. - Testvérek! Nem tudjuk, hogy sikerül-e megtérni ebben az adventben, de hogy alkalmunk, sok alkalmunk lesz rá, az biztos."

 Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Federics Róber, Vozáry Róbert; az Egri Szeminárium FB oldala