Az Eucharisztia jegyében

 

A 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a miskolci Minorita templomban  november 15-én és 16-án lelki napra várta a híveket Szalkai Zoltán József testvér, a templom plébánosa. A meghívott előadó Dr. Török Csaba atya, az MKPK TV referense, főiskolai és egyetemi tanár volt. A vendég három előadást tartott az eukarisztia gondolatkörét körbejárva.

Pénteken este szentmisével kezdődött a program, amelynek keretében hangzott el az első előadás.  A témája az Eucharisztia, mint Hitünk Szent Titka”volt, ebbe a csodálatos misztériumába avatta be hallgatóit az előadó. A szentmise végén szentségi áldásban részesültek a hívek. Szombaton reggel folytatódott a program a nemrégiben igényesen felújított emeleti hittanteremben. Török Csaba atya megtartotta a második előadását, amelyben a hívek szolgálatáról elmondta, hogy a szentmisében nagy fontossága van az olvasmány és a szentlecke érthető tolmácsolásának, hiszen elhangzik, hogy Ez az Isten Igéje. Beszélt arról, hogy az igazi keresztény ember számára a keresztség életre szóló életforma kell hogy legyen. Fontosnak tartja, hogy aki részt vesz a szentmisén ismerje, értse és átélje a liturgiát, hangos imával, énekkel kapcsolódjon be a szentmisébe.

A lelki gyakorlaton résztvevők ezután kis csoportos formában, adott szempontok szerint elmondhatták a hitélettel kapcsolatos gondolataikat, tapasztalataikat, amelyeket a délelőtt folyamán a csoportvezetők összegezve tolmácsoltak a hallgatóságnak. Ezt követte Török atya harmadik, magával ragadó, közvetlen hangvételű megszólalása, melyben többek között arról szólt, hogy mennyire fontos a misszió az eucharisztia átadásában, hiszen valami jót szeretnénk átadni másoknak, de a belső örömöt is megtalálhatjuk ebben a misszióban.

Beszélt az atya a megváltás titkáról, a felajánlásról, amely a teljes életünk felajánlását is jelenti. Érdekes felvetése volt, hogy mitől jobb egy vétkező hívő ember, mint az ateista, aki kevesebbet vétkezik. „ Kereszténynek lenni nem gőgös magatartást jelent, mert ebből nem lesz evangelizáció! Az egyházban mindenkinek helye van, az egyház mindenkinek az anyja. Az evangelizációban a potenciális testvért keresem!” –mondta Csaba atya.

 A jól sikerült, lélekemelő program szentmisével ért véget. Szalkai atya köszönetképpen a vendég előadónak igényes, szép fotóalbumot ajándékozott, amely nemrégiben készült a miskolci Minorita barokk műemlék templomról. A szentmise befejező áldását követően agapéval zárult a program a Minorita Rendház éttermében.

 

                                                                                         Fojtán László