Balatoni és borsodszentgyörgyi gyermekek Budapesti látogatása

A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda 150 balatoni és borsodszentgyörgyi tanulója, a testvériskolai pályázat keretében, pedagógusaik kíséretével január 17-én Budapestre utazott három autóbusszal. Látogatást tettek a Parlamentben, ahol a séta három csoportban indult. Idegenvezető kíséretében először a főbejárati részt tekintették meg, a díszlépcsőt az oroszlánszobrokkal. Innen a kupolacsarnokba vezetett az út, ahol jelenleg a szent koronát is őrzik. Itt a diákjaink ügyesen felismerték a királyszobrokat, amiért elismerést zsebelhettek be az idegenvezetőtől.
Mivel a Tisztelt Ház nem ülésezett, így a képviselőházi ülésterembe is bejuthattak, megismerkedhettek a szavazások menetével, az ülések rendjével.  
A látogatás végén megtekintették a kiállítást, mely az Országház történetét mutatja be és amely bemutatja a parlamentarizmus gyökereit, kialakulását, fejlődését.

Délután megérkeztek a Campona bevásárlóközpontba. Látogatásuk célja a Tropicarium és Óceanárium volt. A gyerekek izgatottan várták, hogy megnézhessék a különleges állatokat. A belépés után édesvízi akváriumokat láthattak hatalmas pontyokkal, sügérekkel. Diákjaink ezeket többnyire ügyesen fel is ismerték. A következő kapun belépve trópusi környezet tárult eléjük. A fákon apró majmok ugráltak, a terráriumokban hatalmas pitonok, szárazföldi teknősök pihentek. A gyerekek elmondása szerint az egyik leglátványosabb dolog, a trópusi esőerdő volt, ahol még egy hirtelen jött esőt is imitáltak. Sokáig nézték érdeklődve a hatalmas aligátorokat. A másik izgalmas dolog, az a hatalmas akvárium volt, ahol többféle cápa úszkált. A program a medúzák akváriumával és rája simogatással zárult.

A gyerekek nagyon érdekesnek találták ezt a napot, sok új információval gazdagodtak és kiválóan érezték magunkat.