Bemutatkoztak Miskolcon a szentelendő egri diakónusok

Buda Péter szemináriumi rektor mutatta be azt a szentmisét Miskolcon a Mindszenti-templomban június 13-án, amelynek végén bemutatkozott a város papságának és az érdeklődő híveknek három diakónus, akiket 22-én fog pappá szentelni Egerben Ternyák Csaba érsek.

Ezen a napon emlékeztünk meg a mi Urunk, Jézus Krisztusról, az örök főpapról, akinek a papok az utódai, részesei az áldozatnak, és akiket összeköt Krisztus örök papsága – mondotta szentbeszédében a rektor.

Maksó Péter diósgyőri káplán, akit két éve szenteltek pappá, s így a szemináriumban éveken át társa volt a diakónusoknak, három kérdést tett fel nekik: hogyan jutottak arra az elhatározásra, hogy jelentkeznek a szemináriumba, elfogadják a meghívást az Isten és az emberek szolgálatára; milyen emlékeket őriznek a szemináriumi évekről; milyen félelmekkel és várakozásokkal néznek a hivatás, a papi pálya elé.

Resch András érettségi után egyetemi tanulmányait az ELTE térképész szakán kezdte és végezte, igazi fordulatot életében a Neokatekumenális közösséghez való csatlakozása hozott. 25 évesen lépett be a szeminárium kapuján, majd két évet Dél-Afrikában, misszióban töltött, így nyolc év után jutott el a papszentelésig. Öccse, Resch Tamás hasonló pályát futott be, az ELTE tanítóképzőjében szerzett diplomát, de csak egy évig tanított. Ő is a Neokatekumenális közösségben eltöltött idő után döntött a papi hivatás mellett. Ugyancsak két évre szakította meg tanulmányait, Írországban, Olaszországban és Miskolcon járt misszióban. Soltész Ádám a megyében, Abaújszántón nevelkedett. Ahogy társai, ő sem a papi pályára készült, egyetemi tanulmányai mellett családalapításra gondolt. Végül mégis igent mondott az isteni meghívásra és most örömmel készül a papszentelésre.

A szentmisén részt vett a Fráter György Katolikus Gimnázium tanulóinak egy nagyobb csoportja is.

 

 

Szöveg:  Gróf Lajos           Fotók:   Fojtán László