Eger adott otthont a tavaszi országos Animátor Találkozónak

2023021719_Animatortalalkozo_Eger_csoportkep

A Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium adott otthont a tavaszi országos Animátor Találkozónak február 17-e és19-e között, melyet a Szalézi Ifjúsági Mozgalom szervezett, az egri Don Bosco nővérek és fiatalok közösségével.

2023021719_Animatortalalkozo_Eger 306

A találkozóra, melynek mottója: Kelessz te is! több mint 150 fiatal érkezett szerte az országból a szalézi szerzetesekkel, nővérekkel és atyákkal.

2023021719_Animatortalalkozo_Eger 65

A program során a játékos közösségépítés, városismereti verseny, táncos mulatság és farsangi fergeteg mellett fókuszba került a lelki élet mélyítése is. A pénteki napon az esti úgynevezett Jó éjszakát! gondolatokat (mely tipikus szalézi hagyomány) a helyi Don Bosco nővérek tartották.

2023021719_Animatortalalkozo_Eger 97

Carolina nővér kiemelte, hogy szalézi animátorként fontos megélni a mindennapokban a „Fiatalok a fiatalokért” alapgondolatot, mely azt jelenti, hogy jó példával kell elöl járni más kortársak és fiatalabb gyermekek között, elmélyedve a hitéletünkben is.

2023021719_Animatortalalkozo_Eger 208

A szombati szentmise homíliájában a Kazincbarcikáról érkezett Kirner Antal Zoltán atya szójátékkal keltette fel a fiatalok figyelmét: Kelessz te is, ehhez bizony kellessz te is! Hangsúlyozta, hogy az életünk értelme, hogy kovásszá váljunk ott, ahová a jó Isten szánt minket. A szalézi rend alapítójának Bosco Szent Jánosnak és Szent Kalkuttai Teréz anyának a szavait idézte, akik felhívták a világ figyelmét arra, hogy nincs elkeserítőbb, mint, ha valaki feleslegesnek érzi magát ott, ahol él. Célja kell lennie az életünknek, de ez a cél nem csupán az evilági lét megélése. A földi életünk utáni élet is éppolyan fontos számunkra, ezért próbálunk már itt jót tenni és kovásszá válni a helyi közösségeinkben. Az életünkben nem az évek száma számít, hanem, hogy mennyi élet van azokban. Különösen fontos, hogy a mai gyermekek és fiatalok között megkelesszük és felébresszük a vágyat arra, hogy megtaláljuk mi Isten álma az életünkről. A délután folyamán műhelymunkák során mélyítették el a résztvevők a hallottakat, ahol helyi hiteles tanúságtevők jöttek a fiatalokhoz. Mentőtiszt, tűzoltótiszt, nagycsaládos házaspár, Don Bosco nővér, az Érseki Fiúkórus vezetője is segített az alapgondolat megértésére, megélésére, valamint az animátorságukban is fejlődhettek, képződhettek a résztvevők a műhelymunka során. Majd interaktív lelki est és szentségimádás vitte közelebb az animátorokat Jézushoz, akihez ők is vezetik a gyermekeket nap mint nap a helyi oratóriumokban. A farsangi időszak záró napjaiban a csapatnak kellő idő jutott a zenélésre, táncra és vidám játékokra is. Vasárnap a zárószentmisében a Talentum ifjúsági ének és zenekar szolgált, amelyben a Kazincbarcikán szolgáló Kővári László atya szentbeszédében fontos házi feladatot adott a résztvevőknek. Az evangélium utolsó mondatát emelte ki: „Ti legyetek olyan tökéletesek, mint amilyen tökéletes a ti mennyei Atyátok!” Legyetek kovász a világban, legyetek olyanok, mint az élesztő a kenyérben, mely a pici tésztát hatalmassá duzzasztja, legyen a fiatalok által megkeletsztve az egyház, mely így tud fejlődni és egyre jobbá válni. A délelőtt folytatásában korosztályok szerinti felosztásban szimuláció keretében egy nyári tábori napot szerveztek meg a fiatalabbak, valamint a különböző stábokban való munkálkodás örömeit és nehézségeit osztották meg az érettebb animátorok egymással. A szalézi rend idei kiemelt üzenete az egész találkozót áthatotta: Mint a kovász az emberiség családjában... Ebben segít nekünk Don Bosco pedagógiája is, hogy nyitottak legyünk és jó kovásszá váljunk.

Szöveg: Domán Vivien

Fotó: Szalézi Média