Egy szívvel, lélekkel – Nagymaros 2023 tavaszán

Az egységet, a közösségvállalást, a kapcsolódást vitán felül állóan fontos értékeknek tartjuk. Mégis: mintha mostanában a közös szimbólumok, kirakott zászlók, megfogalmazott nyilatkozatok, aláírt petíciók, megváltoztatott profilképek pont az elhatárolódásunkról, az egyet nem értésünkről, a különböző véleményünkről szólnának.

Amikor Jézus megjelent az emberek között, ugyanezt a hatást keltette! Szétválasztott. Embereket, családokat, közösségeket, csoportokat. Ugyanezt a hatást kelti ma is. Ahol jelen van, ott szétválasztódnak dolgok. Ám az elválasztottság gyakran nem az ő akarata, hanem a mi emberi logikánk következménye. Jézus Krisztusnak van egy nagyon mély meghívása számunkra. Az egységre, a közösségre, a kapcsolódásra hív. Talán nem (csak) azokkal, akikkel a mi logikánk szerint egységben lennénk. Talán nem (csak) azokkal, akikkel a legszívesebben kapcsolódnánk.

Jézus többre hív annál, mint ami nekünk kényelmes… Ettől válik ez egy igazi kihívássá. Figyelmünket odairányítja a teremtett világra, a társadalom kitaszítottjaira, a betegekre, a bűnösökre, az eltérő vallási hagyományhoz tartozókra. És még kikre? Ha Krisztussal egységben vagyok, akkor kikkel kell egységben lennem…? Erre a kérdésre keressük a választ közösségben, május 20-án, Nagymaroson.

Program

  • 9.00: napindító
  • 10.00: főelőadás: Járay Márton református lelkész, mentálhigiénés szakember; majd szentségimádás
  • 12.00: fakultációk
  • 13.30: ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
  • 14.45: tanúságtétel és zenés felkészülés a szentmisére
  • 16.00: szentmise – főcelebráns: Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök
  • a szentmise után: tánc, örömteli, kötetlen együttlét
  • zenei szolgálat: imperfectum együttes

A találkozón a főelőadás végétől a szentmise kezdetéig folyamatosan lesz lehetőség gyónásra, lelki beszélgetésre a templomkertben.

A fakultációk idején közbenjáró imádság lesz a művelődési házban: bármi, ami bennünk van (személyes kérés, nehézség, emberek, események, amelyek foglalkoztatnak), azt a tapasztalt közbenjáró testvérek Isten elé viszik, segítenek igét, bátorítást, útmutatást kérni a Mennyei Atyától, aki azt mondta: „kérjetek és kaptok!” Igei alapja a közbenjáró imának a szentírásból a tetőt kibontó barátok, akik Jézushoz eljuttatják a béna barátjukat. Hitüket látva Jézus így szól a bénához: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” (Mk 2,5)

A nap részletes programját és a találkozó énekeit megtaláljátok a találkozó infófüzetében, amelyet hamarosan letölthettek honlapunkról: http://nagymaros.katolikus.hu

 

Információ a sajtó munkatársainak

Aki az előadókkal vagy a szervezőkkel interjút szeretne készíteni, Kámán Veronikát keresse (+36 30/306-9961).

 

Gyerekmaros 

Miért fontos az egység?

Tartja a mondás, hogy egységben az erő, és ennél mi sem lehetne igazabb.

Gondoljunk csak bele: az erdő nem egy fából, a tengerek nem egy csepp vízből állnak. A közösség is megannyi ember egysége, amelyet összeköt valami. Lehet az közös cél, közös érdeklődés vagy a hit, amely az egész világon közösséget ad a hívőknek.

 

Neked mi az egység?

Ha még nem gondolkodtál el rajta, hogy számodra mit is jelent az egység, gyere el hozzánk május 20-án, ahol korodbeliekkel játszhatsz, beszélgethetsz, elmélkedhetsz, majd választ kaphatsz a kérdésre: Neked mi asz egység?

 

Jelentkezés: https://gyerekmaros.hu/

Most is, mint minden találkozón segítőket vár a Gyerekmaros is – ha szívesen vagy gyerekek között, ha segítenél a csoportvezetésben, látogass el a Gyerekmaros honlapjára és jelentkezz!