„Egymás testvérei vagyunk” – elkezdődött az ökumenikus imahét Egerben

A református templomban megtartott istentisztelettel vette kezdetét az ökumenikus imahét Egerben, január 22-én.

03

A különböző keresztény felekezetek képviselőit és híveit Tóth Imre református lelkész köszöntötte, elmondta, az idei imahét tematikáját, rendjét az afrikai Burkina Faso-i ökumenikus munkacsoport állította össze. Hozzátette: ebben az országban nagyon nehéz helyzetben vannak Jézus Krisztus követői, ezért imádkoznunk kell értük is.

02

A lelkész vetette liturgiában a Szentírásból részleteket olvasott Koós Ede lajosvárosi római katolikus plébánosa, Demkó Balázs görögkatolikus parókus és Aklan Béla Sándor evangélikus lelkész.

05

Ternyák Csaba egri érsek igehirdetésében az irgalmas szamaritánus történetét alapul véve az önzetlen szeretetről beszélt. Mint emlékeztetett, már az ószövetség is a szeretet parancsát állította a jámbor zsidó emberek elé, amikor az örök élet eléréséről beszélt. A szeretetet azonban könnyen összetéveszti az ember az önzéssel, önmagunk szeretetével – mutatott rá Ternyák érsek hozzátéve - maga Isten az, aki megmutatta számunkra hogy mi az önzetlen szeretet az által, hogy egyetlen fiát küldte el nekünk, aki feláldozta önmagát értünk.

01 módosított

Az irgalmas szamaritánusról szóló példabeszéd nyitja fel a szemünket arra, hogy mi vagyunk az a szerencsétlen az út szélén, és Jézus a mi irgalmas szamaritánusunk. Ő az, aki gondosan kitervelte, hogyan hozza helyre azt, amit mi emberek elrontottunk. Szenvedélyes emberszeretetével és leleményességével becserkészi az embert, azért, hogy elvezessen bennünket az üdvösségre. Mi azonban emberek kérges szívünk miatt sokszor nem értjük őt és nem érint meg bennünket az, amikor ő a szívét is kiteszi értünk, mi pedig visszautasítjuk őt, mert lusták vagyunk hozzá, hogy gondolkodjunk, hogy felismerjük az összefüggéseket, hogy észrevegyük az életünk véletlen eseményeinek végtelen sorában rejtőzködő Istent. Szent Pál volt az, aki leginkább megértette és be tudta fogadni Isten minden értelmet meghaladó szeretetét, amelyet a Jézus Krisztushoz fűződő barátságában tapasztalt meg.

06

Mi, különböző felekezetekhez tartozó Krisztus hívők, már nem egyszer találkoztunk Krisztussal, és azóta ezekből a találkozásokból élünk. Fedezzük fel újra és újra, hogy mi egyenként Isten gyermekei, egymás testvérei vagyunk – zárta beszédét Ternyák Csaba.

09

Az istentisztelet végén a felekezetek vezetői közösen megáldották a jelenlévőket.

kép és szöveg: Federics Róbert