Megnyitotta kapuit „Szalókország”

29_IMG_2531

A képre kattintva galéria nyílik!

Az igaz ember nyitott Istenre és a szolgálatra

Hagyományosan Kerényi Lajos atya előadásával kezdődött az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat július 18-án, csütörtökön.  Egerszalók hajója vízre szállt és mély vizeken indul el, a kapitány a helyén van – kezdte tanítását Kerényi Lajos atya, majd felidézte a kezdeti időket, amikor titokban jöttek össze a fiatalok a templomban.

02_IMG_2531

A lelkipásztor úgy fogalmazott, idén Szent Józsefre bízták az együttlétet. Hozzátette: új világra van szükség, mert a Sátán rombolni akar, s küzdeni kell a halál civilizációja ellen, ebben segítenek a találkozó előadásai.

07_IMG_2531

Az idei találkozó mottója: József az igaz ember. A négynapos program első napján az előadást követően kerekasztal beszélgetésre került sor.

18_IMG_2531

A déltuán során a PáterRock zenekar adott koncertet, melyet az esti nyitó szentmise követett. A nap programja a Szent Ferenc Kisnővérei által vezettett szentségimádással és közbenjáró imádsággal zárult.

09_IMG_2531

A találkozó nyitó szentmiséjét Ternyák Csaba egri érsek celebrálta, aki homíliájában Szent Józsefről és arról elmélkedett kit is hívunk igaz embernek a mai világban. A főpásztor köszöntötte a találkozóra ellátogatott papokat, különös tisztelettel a találkozó egyik megálmodóját Kerényi Lajos piarista szerzetest, a szolgálatot végző önkénteseket, valamint azokat, akik évről évre visszajárnak a programra és azokat a fiatalokat is, akik nyári szabadidejükben mély lelki feltöltődésre és értékes programra vágyva érkeztek Egerszalókra, „Szalókországba”.

32_IMG_2531

A főpásztor elsőként a mai világ szemüvegén keresztül mutatta be a példaképeket. Vannak, akik olimpikonokat, mások influenszereket, mások pénzembereket szemelnek ki, akiket követhetnek. Kevesen választanak manapság a becsületes, igaz emberek közül példaképeket maguknak. Kevesen választunk a szentek közül példaképeket. A fiataloknak jó része még nem érett meg arra, hogy az Istenre kinyissa az életét. Ezáltal a Találkozó által az egyházmegyében nem arra törekszünk, hogy sokakat meghívjunk, hanem , hogy akik itt vannak, azokat segítsük abban, hogy mélyre ássanak, mélyre ássunk, vagy úgy is mondhatnánk, hogy evezzünk a mélyre, mint ahogy Szent II. János Pál pápa mondta az új évezred elején. Ugyanis aki eljön egy ilyen programra, olyan, mint a mustármag, amelyben megvan a potenciál, hogy nagy fává növekedjék, vagy mint a só, amely ízt ad a világnak. Vagy a kovász, amely az egész tésztát képes megkeleszteni. Mert a növekedést és a változást bennünk is és a világban is Isten adja.

21_IMG_2531

Az érsek ezután a találkozó mottójáról elmélkedett homíliájában. „József, az igaz ember.” Szent József, az üdvözítő nevelőapja a Szentírás tanúsága szerint igaz ember volt. Milyen ritkán fordul elő, hogy valakiről így vélekedünk! Sokféle jelzőt mondunk ma emberekre, akiket meg akarunk dicsérni, de nagyon ritkán fordul elő, hogy azt mondanánk rá: ez egy igaz ember!

Mitől lett ő igaz? Vajon mi igaz emberek vagyunk, lehetünk-e, és hogyan lehetünk mi is igaz emberek? Ezek azok a kérdések, amelyek ezekben a napokban foglalkoztatnak bennünket a Kármelhegyi Szűzanya szentélyének közvetlen közelében, Mária mellett, mint ahogy József is Mária mellett élte le az életét, és lett igaz emberré. Mi is Mária mellett szeretnénk megtanulni igaz emberré válni. Szent József, mint a Boldogságos Szűzanya jegyese, mellette élte az életét, igaz volta óhatatlanul kapcsolatban volt vele és a rábízott gyermekkel.

11_IMG_2531

Bár József hús-vér férfi, olyan ácsmester volt, aki a munka révén ismerte meg Istent és a világot, mégis az álmok embere is volt. Nem álmodozó, hanem olyan, aki képes volt, aki tudott álmodni. Lehet, hogy azért, mert még éjszaka is nyomasztó kérdések gyötörték, és ezekre több alkalommal is álmában kapta meg a választ, álmaiban ismerte fel Isten akaratát.

Szent József egész életét bizonyos értelemben háttérben töltötte az evangéliumok nem róla szólnak. Az evangéliumok Szűz Máriáról is viszonylag röviden beszélnek. Jézus áll természetesen az evangéliumok központjában. Egyszer sem szólal meg az evangéliumokban Szent József, csendben szolgál. Némasága azonban nem jelentéktelenségről árulkodik. Igaz ugyan, hogy egyetlen szavát sem őrizte meg az evangélium, de négy álmáról is tudunk, amelyek mindazzal a feladattal kapcsolatosak, amelyeket az Úr bízott rá. Ha sorra vesszük álmait, az az érzésünk, hogy olyan volt ő Mária és kis Jézus mellett, mint egy afféle személyi testőr.

25_IMG_2531

Tudjuk Ferenc pápáról, hogy Szent József különleges tisztelője és legnehezebb ügyeit úgy bízza rá, hogy egy cédulára felírja a témát, ami foglalkoztatja, ami gondot okoz neki, és azt a cédulát beteszi egy fekvő, álmodó, alvó Szent József szobor alá, és így bízza rá Szent Józsefre, hogy segítsen neki megoldani a gondját. A pápa 2020-ban apostoli levelet írt abból az alkalomból, hogy 150 évvel korábban nyilvánították Szent Józsefet az egyház fővédőszentjévé. Ebben az írásában elmélkedik Szent József négy álmáról. Első álma kapcsán arról ír, hogy Józsefet erősen felzaklatta Mária érthetetlen terhessége. Nem akarta nyilvánosan bevádolni, ezért úgy döntött, hogy titokban küldi el. Súlyos dilemmáját az álmában kapott angyali üzenet segített megoldani.

Engedelmeskedett az Úr angyalának, Isten üzenetének, nem vitatkozott, nem értetlenkedett, hanem megértette, hogy mi az elvárás, és ezzel mentette meg a rábízottakat. A második álomban szintén az angyal parancsolja meg Józsefnek, hogy meneküljenek Egyiptomba. A harmadik álomban szintén egy angyal tájékoztatja, hogy már megszűnt a veszély, és visszatérhetnek Izrael földjére. Negyedik álma pedig arra vonatkozott, hogy Názáretben telepedjenek le. Érdekes az, hogy ez a József ugyanúgy ilyen sokat álmodott, mint az a József, akiről az Ószövetségben olvashatunk. A Józsefek álomlátók és a Józsefek tudják is értelmezni saját álmaikat. Szent József négy álmából láthatjuk, hogy ő olyan őr volt, aki - mondhatnánk szinte - mindig éberen aludt. Éjjel-nappal vigyázott Máriára és a rábízott gyermekre, értük élt. Ez volt a hivatása. Akinek pedig hivatása van, az nem önmagáért, hanem másokért él. Talán éppen ezért van ma olyan kevés pap, kispap, tanár, orvos, egészségügyi munkatárs, olyan emberek, akiknek az emberek szolgálatára kell vállalkozni. Talán azért bomlanak fel házasságok, hullanak szét családok, maradnak sokan egyedül, mert szívesebben élnek önmaguknak, mint másoknak vagy másokért. Pedig önmagunknak élni unalmas, szomorú, végső soron önpusztító. Szomorú ember az, aki egyedül önmagának él, és csodálkozik, hogy nincsen öröm az életében, elfelejt mosolyogni,  nevetni, kacagni. A nevetésnek pedig gyógyító hatása van.

10_IMG_2531

Míg másoknak élni azt jelenti, hogy igazi belső örömre és nagyszerű energiaforrásra találunk. Szent József igaz volta abban állt, hogy mindig éberen és nyitottan fogadta Isten üzeneteit, amelyeket álmában küldött neki, és egyre inkább megtanult a rábízottakért, Máriáért és a kis Jézusért élni.

Ki tehát az igaz ember? Az, aki képes másokért élni.

A főpásztor ezután arra buzdította a fiatalokat, hogy tanuljanak meg másokért élni és Szent József példája legyen útmutatás, hogy jó édesapák és édesanyák legyenek, és igazi hivatást válasszanak.

Ehhez segítséget nyújt és ma is érvényes az az ószövetségi ígéret, amely nemcsak a választott népnek, hanem Isten új választott népének, az egyház tagjainak is szól, nekünk is szól, mi is a címzettjei vagyunk: Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú életű légy a Földön! Mindenki szeretne hosszú életű lenni. Egy fontos recept hozzá: Tiszteld a szüleidet, és szeresd a szüleidet, hogy hosszú életű légy a Földön!

Amikor arra törekedtek, hogy ti is igaz emberek legyetek, akkor tanuljátok meg azt a képességet is, hogy értelmezni tudjátok álmaitokat, Isten üzenetét! - mondta az érsek.

IMG_2894

Elmélkedjetek, imádkozzatok, gondolkodjatok, fejtsétek meg, hogy mit üzen nektek az Isten! Szent József példája nyomán próbáljatok meg ne önmagatokkal foglalkozni, hanem tanuljátok meg, tanuljátok meg életeteket mások szolgálatába állítani! Az érsek Benedek pápa gondolatait idézve azt mondta: "hajtsátok végre életetek kopernikuszi fordulatát, vagyis lépjetek ki életetek középpontjából, és engedjétek oda magát az Istent, magát az Urat, hogy ő legyen a középpontban. Ha ő lesz a középpontban, akkor a másik emberben is felfedezed őt."

Mi nem a bűnök elleni görcsös küzdelmet helyezzük a középpontba, bennünket nem az tesz igazzá, hogy milyen sikeresek vagyunk, hanem az Úr tesz igazzá, mert ő az, aki álmában is megáldja azt, akit szeret. Honnan tudhatjuk, hogy szeret bennünket az Isten? A hitből. Egyedül a hitből tudhatjuk. A hit tanítja nekünk, hogy az Isten szeret bennünket. Onnan, hogy életét adta értünk. Azért lehetünk igazak, mert ő meghalt értünk. Sőt, valójában jobb lenne úgy mondani, hogy nem értünk, hanem helyettünk halt meg. Ilyen a mi Istenünk, ilyen jóságos, irgalmas, türelmes, aki szüntelenül megbocsát, nekünk csak kérnünk kell az ő bocsánatát. Használjuk ki ezt a hatalmas kincstárat, amelyet az ő szenvedése, az ő halála jelent a mi üdvösségünk szempontjából.

IMG_2939

Pál apostol megtérése előtt büszke, vallásos, buzgó ember volt. Meg volt győződve arról, hogy akkor igaz valaki, ha lelkiismeretesen betart minden előírást. Valójában azonban őt sem az előírások betartása tette igazzá, hanem az a találkozás, amely a damaszkuszi úton történt vele, amikor a feltámadt Jézussal találkozott. Ez tesz bennünket is igazzá. A Jézus Krisztussal való találkozás. Nem saját erőfeszítéseink által leszünk igazzá. Ez ugyanis gőghöz vezet. Krisztus az, aki kegyelmével igazzá tesz bennünket. A belé vetett hit tesz igazzá. Ha hiszünk Jézus Krisztusban, akkor ez a hit az, amelyik igazzá tesz bennünket, még a bűneink, a gyengeségeink ellenére is lehetünk igazak, mert hozzákapcsoljuk az életünket, és ez fontosabb minden másnál. Ezt a hitet azonban a tetteink kell, hogy igazolják. Mert ahogy lélek nélkül a test halott, úgy a hit is halott tettek nélkül olvassuk a Jakab levélben. A hit fénye teszi lehetővé számunkra, hogy felismerjük, milyen végtelen Isten irgalma és a kegyelem, amely javunkra munkálkodik. A kegyelem erejét össze kell kapcsolni az irgalmasság cselekedeteivel, hogy tanúságot tegyünk arról, milyen nagy az Isten szeretete. – zárta szentbeszédét Ternyák érsek.

19_IMG_2531

Az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat alatt kerekasztal és csoport beszélgetésekkel, koncertekkel és "gyereksarokkal" várják a fiatalokat, valamint minden nap szentmise is lesz a programban, melyeket élő adásban közvetít a Szent István Rádió és a Szent István Televízió Youtube-csatornája.

Szöveg: Domán Vivien

Fotó: Nagy Lajosné Kata és Balogh Ferenc