Megújult a 230 éves jászalsószentgyörgyi templom

09  

2023. november 26-án áldotta meg Ternyák Csaba egri érsek a templomot, melynek főhomlokzata teljeskörűen megújult, s a beruházás keretében a templom körüli vízelvezetést is megoldották.

11

Az ünnepi szentmise kezdetén Soós Tamás plébános köszöntötte a 230 éves templom hívei nevében a főpásztort, s megköszönte az Egri Főegyházmegye segítségét, támogatását, mellyel a munkálatokat támogatták. A település fiataljai egy, a gyerekek készítette rózsafüzért adtak át az érseknek. Az érsek örömének adott hangot, hogy nagy számban jelentek meg a közösség tagjai  az ünnepségen, köztük sok gyermek és ifjú.

03

Ezt követően meghintette a megújult falakat, s a bűnbánat jeleként a híveket.

04

A főpásztor szentbeszédében Pilátus Jézushoz intézett kérdésével indította gondolatait: „tehát király vagy te?”. Jézus válaszában igent mond, azonban tudhatjuk, hogy ez nem hasonlítható a földi királysághoz. A magyar szent királyok jutnak eszünkbe, Szent István, Szent László, s a magyar uralkodók sorában Mátyás király, az igazságos, aki gyakran járt álruhában is járta az országát, hogy megismerje azt.

05

 

Jézus is úgy király, hogy nem visel koronát, nem uralkodik és nem ítélkezik halálos ítélettel. Mégis igazi király, aki nem csak egy bizonyos területnek, hanem a világmindenségnek ura, erre emlékeztet bennünket Krisztus király ünnepe.

07

Az evangélium arra is tanít bennünket, hogy mikor segítünk valakin, egy rászorulón,  akkor magának Jézus Krisztusnak segítünk. Ezért is fontos, hogy élet legyen a Karitász csoportokban, hogy a felebaráti szeretetnek legyenek külső megnyilvánulásai is.

06

Ternyák érsek emlékeztetett, rövidesen itt lesz advent és készülünk Jézus Krisztus születésére, s ezt olyan szívvel kell tennünk, melynek segítségével felismerjük a másik emberben Krisztust. Ilyen lélekkel vagyunk együtt ebben a csodálatos templomban, mely már messziről hirdeti, nem csak a jászalsószentgyörgyieknek, hanem mindenkinek, hogy fontos az Isten jelenléte nemcsak a templomban, hanem az életükben is – zárta tanítását a főpásztor.

02

1703-ban már állt egy kis templom Jászalsószentgyörgyön, ám a történelem viharai nem kímélték az épületet. A viszontagságok után a mai templom építése 1790-ben kezdődhetett meg, művészi igényességgel alakították, gyarapították az évek során. A festett üvegablakok Ráth Miksa heraldikus munkái. A főoltárkép és a mellékoltárok festményei Sajósy Alajos egri festő munkája. Az 5x2,5 méteres nagyságú alkotás Van Dyck nyomán készült. A falfestményeket Mihályi Antal fővárosi festőművész festette. A kupola közepén Munkácsy Mihály "Krisztus Pilátus előtt" című festményének mása szerepel, egy másik boltozaton pedig Leonardo de Vinci Utolsó vacsora című freskójának másolata látható. A templom óraszerkezetét 2002-ben újították fel. A felújított templombelsőt 2008. március 8-án adták át ünnepélyes keretek között.