Értékek mentén - a szombati nap Szalókon

IMG_2499

(A képre kattintva galéria nyílik!)

A "Veled van az Úr" mottóval megrendezett idei Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat szombati napján a reggeli imát követően dr. Kovács Zoltán, a Budapest-Kőbányai Szent László Plébánia plébánosa, egyetemi tanár előadását hallgatták meg a résztvevők.

IMG_2129

Mint mondta: Máriáról keveset olvashatunk a Szentírásban, de ebből a kevésből is sok mindent meg lehet tudni. Tizenéves názáreti leány, akit nevén szólít az Úr, s feladatot bíz rá, amit hűséggel elvállal. Istenszülőnek lenni idilli képnek tűnik, de tudjuk, milyen út vezet a Golgotáig, majd a Mennybemenetelig. Meglátogatja Erzsébetet, aki idős, és bizonyos értelemben az Ószövetség képviselője, Mária pedig fiatal, az Újszövetség képviselője. Mária útjának első próbatétele: József elé állni, akiről a Szentírás annyit ír mindösszesen: „igaz ember”. Megérti Isten szándékát. Tiszta mindkettejük szíve, ezért hallják meg a Szentlélek szavát. Mária komolyan veszi és végigkíséri fia küldetését, gyermekkorától kezdve, ez példa lehet előttünk. Mária „kegyelemmel teljes”, de ez nem jelenti azt, hogy rideg, természetes szenvedélyektől, érzelmektől mentes fiatal asszony! Mária erőt merít abból, hogy Jézus mennybemenetele után is személyes a kapcsolata fiával, imái által, ez nekünk is egy lehetőség. Jézus búcsúja után egy új valóság következik a tanítványok életében. Jézus gondoskodik az övéiről, a Szentlélek elküldésével, az Oltáriszentséggel és azzal, hogy Jánosra, a szeretett tanítványra bízza Máriát.

IMG_2275

Ferenc pápa magyarországi látogatásakor a fiatalokat arra bíztatta, hogy merjünk együtt a jövőbe tekinteni. Mária visszahúzódhatott volna, kényelmet keresve, értékelte azt, amit az Isten benne látott. Hagynunk kell kibontakoztatni nekünk is azt, amit Isten bennünk lát. Mária életében is ott volt a sötétség, a betlehemi szálláskeresés kilátástalansága, a menekülés, a nagypéntek és nagyszombat éjszakája. A lelki fejlődéshez is kell a sötétség, a kikapcsolás, hogy erősödni tudjunk. Dolgunk van, egyedi, személyre szabott küldetésünk, melyet akkor tudunk teljesíteni,  ha Istenre és egymásra, Isten népére tekintünk, együtt járva az úton, Mária kezét megfogva.

IMG_2183

Délután Simon Dávid tanítását hallgatták meg a fiatalok. A lelkipásztor elmondta: nemcsak velünk van az Isten, hanem bennünk van az Isten, Istenhordozók vagyunk. A szentek és misztikusok megnyilvánulásai erről sokat tanítanak nekünk a kora kereszténységtől kezdve napjainkig. Ez a fontos igazság nem tudatosul mindenkiben, s ezzel távol tartjuk Istent. A teózis, az átistenülés azt jelenti, hogy Isten bennünk lakik, megtölti szívünket, saját képére formálja lelkünket.

Engedni kell, hogy Krisztus betöltse a szívünket, s így a többi kereszténnyel úgy kapaszkodhatunk össze, mint egy test tagjai. A szentségek eszközök, melyek a bennünk lakó Istennel kapcsolatot jelentenek, kiteljesítik ezt a kapcsolatot. Az imádságra is különös gondot kell fordítanunk, ebben kiszolgáltatjuk magunkat Isten gyógyító kezének. Hitünk szerint bűn nélkül való volt Szűz Mária, teljesen Isten akarata szerint élte életét, szüntelenül imádkozott, s ezért Isten jelenlétében élt.

IMG_2318

IMG_2536

Este koncertet adott a Csiszér Band, majd szentmise következett, fáklyás körmenettel.

Kerényi Lajos piarista szerzetes, a találkozó elindítója szentbeszédében úgy fogalmazott: meg kell erősíteni magunkban az Úr jelenlétét, mert Egerszalókra is égi üzenet érkezett: az Úr veletek és együtt akar lenni. A Kármelhegyi Szűzanya ünnepéhez közeledve a szülőkre irányul figyelmünk.

IMG_2448

Az édesanyák hivatása, hogy imádkozzanak gyermekeikért, az édesapáknak pedig az Istenkép kialakításában van szerepe, felelőssége. Meg kell őrizni a családi tűzhely melegét, nehézségek közepette is, ezért nem hiányozhat a szülők mosolya, szerető ölelése és figyelme életünkből.

A fiataloknak a házasság előtti tisztaság fontosságáról elmondta: nemcsak azért kell ragaszkodni ehhez, mert az Egyház ezt tanítja, hanem tudományos kutatások is igazolják ennek jelentőségét.

IMG_2751

A szombati közös programok sorát táncház zárta. 

 

Bérczessy András

kép: Balogh Ferenc