Évkönyvben összegezték a teremtésvédelmi programokat

IMG_6901

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét 2017-ben Ternyák Csaba egri érsek egyházmegyei teremtésvédelmi napnak nyilvánította és az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő iskolákat, óvodákat és kollégiumokat teremtésvédelmi programok megvalósítására kérte. A főpásztor felhívására 50 katolikus iskola különféle teremtésvédelmi akciókat szervezett. Ezek sikerén felbuzdulva minden tanév elején az iskolák, óvodák, kollégiumok intézményi munkatervében is megjelennek a különféle teremtésvédelmi rendezvények. Környezetszépítés, virágültetés, szemétszedés, papírgyűjtés – csak néhány ezek közül.

A koronavírus előidézte világjárvány sok tervet felülírt, a járvány miatti korlátozások és kényszerek azonban a teremtésvédelem jelentőségét tovább erősítették.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési és szakképző intézmények 2019/2020. tanévben az e téren végzett munkájukat  évkönyvben összegezték, mely most látott napvilágot – teremtésvédelmi okok miatt -  elektronikus formában.

évkönyv

A következő teremtésvédelmi program 2022. március 28-án, hétfőn délelőtt 10.00 órától lesz. Ternyák érsek a karácsondi Gönczy Pál Katolikus Általános Iskola közel 200 tanulójának jelenlétében, Ft. Balog Gyula plébános, Barta Márton és Thiago Costa káplánok, Nagy Sándorné iskolaigazgató, Földi Csaba polgármester közreműködésével a Karácsondi Római Katolikus Plébánia udvarán cseresznye és más gyümölcsfákat ültet és bíz a katolikus iskola tanulóinak pártfogásába. Ezzel is kifejezve azt, hogy a lassan csökkenő szorítású pandémiát követő, közelünkben pusztító háború mellett és ellenére "az Élet szent okokból élni akar", hiszen aki fát ültet az hosszú távra tervez. Aki fát ültet, bízik a holnapban, hisz a megmaradásban.

Az évkönyvet az interneten is el lehet érni: https://ekif.egriegyhazmegye.hu/hu/teremtesvedelem

 

Dr. Németh Zoltán

egyházmegyei teremtésvédelmi referens

kép: teremtésvédelmi nap Egerben, 2019. március