Fájdalmas Anya búcsú Egerben

Szeptember 14-én és 15 –én tartották a nagy múltú Fájdalmas Anya – búcsút Egerben. A szervita templom udvarán tartott ünnepi szentmisét ezúttal a belvárosi plébánián szolgáló Szabó József Béla atya mutatta be, aki egyben az 50. éves papságát is ünnepelte.

Beszédében rámutatott, amikor Mária vállalta az istenszülői hivatást, akkor mindazt vállalta, ami a Megváltó egész életét jelentette, jellemezte. Élete egybeforrt Jézus Krisztus életével ezért amikor fia szenvedett vele szenvedett ő maga is – fogalmazott.

Hozzátette: így tudunk elé térdelni, úgy, hogy nem őt, hanem szent fiát imádjuk, s elé rakhatjuk szenvedéseinket, hogy vigye Krisztushoz és könyörögjön értünk. Így lehet biztos reményünk, hogy a kereszthordozásnak értelme van.

Szabó József Béla hangsúlyozta azt is, minden hívőnek hálásnak kell lenni Mária anyai oltalmáért, hiszen ez ad erőt a földi élet küzdelmeiben és akkor, amikor az ember Isten ügyéért fáradozik. Beszédében a papi szolgálatban eltöltött 50 évéért is hálát adott Szabó atya.

Kiemelte: Isten meghívta, hogy ne csak a saját üdvösségéért, hanem másokért is küzdhessen. Odafönt kiderül, hogy ez mennyire volt sikeres.

Az ünnepi mise végén hagyományos módon körmenet indult a templomot övező utcákon át, majd a délutáni órákban záró liturgiával, kegytárgyak megáldásával zárult az idei Fájdalmas Anya – búcsú.