Sikeres és lélekemelő három nap volt

totál 436_2674_01-MP4_snapshot_00-00_[2023-05-02_18-38-41]

Sajtótájékoztatón értékelték Ferenc pápa apostoli látogatásának eseményeit az állami szervek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviselői.

Semjén Zs 436_2662_01-MP4_snapshot_00-00_[2023-05-02_18-37-47]

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, mindenki száz százalékosan tette a dolgát, az állam, az egyház és a Vatikán közös munkája nyomán egy sikeres programsorozatot tudhatunk magunk mögött.  Az állam a kereteket biztosította, az apostoli látogatáson a  Szentlélek tapintható módon volt jelen. Sok ezer szervező munkálkodott azon, hogy minden zökkenőmentes legyen, rendőrök, mentők, civil önkéntesek dolgoztak azon, hogy így sikerüljön. A miniszterelnök-helyettes örömének adott hangot, hogy a komolyan vehető politikai szereplők tisztelettel viszonyultak a pápalátogatáshoz, méltó módon fogadták a Szentatyát és, mint fogalmazott: „Ferenc pápa megtette az első csodáját, hogy a magyar politikában ilyen béke volt, méltóságteljes volt a három nap.”

Vasárnap a politikai paletta minden részét képviselve együtt voltak a különféle pártok reprezentánsai, a közös élményből az egész magyar társadalom kivette a részét, megérezte jelentőségét. Semjén Zsolt rámutatott: a Szentatya üzenetei, tanítása megerősítenek bennünket, megszívleljük, amit mondott, mindenkinek ez a feladata! A látogatás apostoli út volt, lelki természetű és tapintható volt, hogy az egész magyar társadalmat megerősíti lelkileg.  Ez a látogatás fontos volt  Magyarországnak, büszkék lehetünk, hogy így sikerült, s joggal nevezhető történelminek, napjaink üdvtörténeti eseményének – tette hozzá. A politikus megköszönte a magyar sajtó korrektségét, s azt, hogy nyomon követték a Szentatya programjait, s így sokan részesei lehettek az eseményeknek.

Veres A 566_1770_01-MP4_snapshot_10-28_[2023-05-02_18-40-22]

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke megerősítette, hogy a sajtó hozzáállása nagyon tiszteletreméltó volt, s segítette, hogy a világ minden tájára eljussanak Ferenc pápa szavai. Veres püspök köszönetet mondott a  magyar kormánynak és a hatóságoknak, s az együttműködés szép példájának nevezte a közös munkát. Úgy fogalmazott: számunkra, hívő emberek számára egy kicsit Pünkösd elővételezése volt, érezni lehetett a Szentlélek kiáramlását. A Szentatya karizmája a lelket az emberek felé fordítja, így mindenki találhat üzenetet önmagának. A Szentatya tanításában mindenki kapott megfontolásra érdemes gondolatokat, illetve megerősítést. Ferenc pápa gondolatai közül kiemelte a kereszténység, a keresztény értékek védelmére vonatkozó útmutatást, s rámutatott: a keresztény ember nemcsak vallásos, hanem minden ember érdekét szolgálja. Az MKPK elnöke hangsúlyozta:a Szentatya egész idő alatt szeretetének és figyelmének gesztusait tette, s feladatul adta a magyarságnak, hogy itt, Közép-Európában híd szerepét töltse be kelet és nyugat, az elkereszténytelenedő világ és a keresztény világ között. „Bízunk benne, hogy ez mindenkinek olyan nemzeti ünnep volt, ami hosszú időn keresztül elkísér bennünket” – zárta értékelését Veres András.

Tóth T436_2675_01-MP4_snapshot_00-00_[2023-05-02_18-38-48]

Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, a pápalátogatás nemzeti koordinátora hangsúlyozta: alig több, mint két hónap volt a szervezésre, megfeszített munka zajlott. A segítőknek köszönhetően éltünk ezzel az egyedülálló lehetőséggel, s megmutathattuk, kik vagyunk mi, magyarok, s a  Szentlélek segítsége is kellett ehhez. A Szentatya szavait, gesztusait, gondolatait a hétköznapi életben életre kell kelteni, tettekre kell váltani.

436_2661_01-MP4_snapshot_00-00_[2023-05-02_18-37

Hajdu János altábornagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója elmondta, a Szentatya személyi védelme volt feladatuk, s szerencsére semmilyen rendkívüli esemény nem történt, s a vatikáni szervek szerint világszínvonalon látták el munkájukat.

Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes úgy fogalmazott: a biztosítási feladatok rendkívüli esemény nélkül történtek, a széles körű együttműködéseknek is köszönhető, minden a terveknek megfelelően alakult. Elmondta: a lezárások ellenére sem volt jelentős közlekedési torlódás. Összesen 36 kilométeren korlátozták a parkolást, többezer szórólap, plakát informálta az érintetteket. 7510 rendőr és 96 polgárőr vett részt a biztosításban.

566_1770_02-MP4_snapshot_11-53_[2023-05-02_18-40-46]

Kovács Zoltán államtitkár, a szervezésért felelős operatív törzs vezetője elmondta: állam és egyház együttműködésének egy új modellje jött létre az elmúlt egy évtizedben, ami nem alá és fölérendelt viszonyban valósul meg. A szegénygondozás, menekültek gondozása oktatás mellett sok más területen bizonyította működőképességét.

A Szentatya  6 beszédet mondott, ezekben a béke iránti vágy kifejezése mellett -  melyben osztozunk a kezdetektől - a családokról vallott felfogásról, szerepekről is szólt.

Az államtitkár köszönetet mondott az MTVA-nak: a három nap alatt 10 helyszínről 17 órányi képi anyagot adtak át, Európában és világszerte így sokszázmillióan láthatták a látogatás eseményeit és bekapcsolódhattak a szertartásokba. 6 közvetítőkocsi, száznál is több kamerával dolgozott, több  mint 400 sajtóregisztráció volt, s igyekeztek minden kérésnek eleget tenni a fizikai korlátok függvényében. A teljes program mintegy 7 milliárd forintba került.

Újságírói kérdésre válaszolva Veres András megyéspüspök, az MKPK elnöke elmondta: imponáló volt Ferenc pápa felkészültsége, a Szentatya tudja, hogy a saját hőseik, szentjeik útján lehet egy-egy nemzetet elérni. Az egyik legfontosabb intelme az volt, hogy „a  szeretet nyelvét folyékonyan kell beszélnünk”.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert