Főegyházmegyei köznevelési intézmények igazgatói értekeztek

Aktuális feladatokról, jogszabályváltozásokról, a módosított Nemzeti Alaptantervről valamint a gyermekvédelem gyakorlati megvalósításáról hallhattak előadást az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények igazgatói.

Hagyományosan minden évben szakmai egyeztetésre hívja az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények igazgatóit. A szeminárium kápolnájában bemutatott szentmisén Dr. Ternyák Csaba érsek az ókori vallások tisztálkodási rítusát állította példaként a jelenlévők elé, mellyel rámutatott, hogy nem a külsőségeken múlik, hogy ki a tiszta. A valódi tisztaság az ember szavaiban, szívében mutatkozik meg. Ugyanígy a keresztény kultúra kincseit sem csak külsőségeikben kell megőriznünk az utókor számára.

Hozzátette: a keresztény kultúra a keresztény hitnek téglákban, kövekben, kincsekben, templomokban történő megjelenítése.  Ha mi valóban értéknek tartjuk a keresztény kultúrát, azt úgy tudjuk megőrizni, ha megtöltjük tartalommal.

A tisztaságra és valódi belső értékeink megőrzésére kell törekednünk és tanúságot tennünk családunkban, tanítványaink és a ránk bízottak körében – zárta szavait a főpásztor.

Jelenleg 51 köznevelési intézmény működik az Egri Főegyházmegye fenntartásában, így az állam után ez a főegyházmegye a legnagyobb intézményfenntartó hazánkban.

Lóczi Tamás, az Egri Főegyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának alelnöke kiemelte: fontos, hogy találkozzunk, megerősödjünk identitásunkban, s ezen felül számos gyakorlati, praktikus kérdésben is egyeztetni kell. Így például lényeges újítás az óvodák szakmai működését támogató számítástechnikai rendszer bevetése. Ez fontos szakmai előrelépést jelent, könnyebbé teszi a munkát.

Az összejövetelen az aktuális feladatokról, jogszabályváltozásokról, a módosított Nemzeti Alaptantervről valamint a gyermekvédelem gyakorlati megvalósításáról hallhattak előadást a résztvevők.