Hittanos gyerekek körében ünnepelte Ternyák Csaba egri érsek 15 éves érseki jubileumát

Talalkozo02-2

15 évvel ezelőtt, 2007. június 9-én iktatták be hivatalába Ternyák Csaba egri érseket. Ebből az alkalomból a gyöngyösi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjai levelet írtak, melyben a gratuláción túl számos kérdést tettek fel neki életével kapcsolatban. Érsek úr ezért úgy döntött, hogy meghívja magához a diákokat tanáraikkal együtt és személyesen válaszol kérdéseikre az őket érdeklő témákban.

Talalkozo04-2

A személyes találkozóra hivatalosak voltak még a Markazi Várvölgye Általános Iskola hittanosai is (Holló Levente, Zoltán Lili Anna, Szabó Villő Anna, Zaklóczki Bence, Simonyák Nóra), akik első helyezést értek el a Biblia, a világ legolvasottabb könyve című országos csapatversenyen. Nekik Érsek úr szép teljesítményükért, valamint tanáruknak, Zaklóczkiné Dékány Adriennek kitűnő felkészítő munkájáért dicsérő oklevelet adott át.

Konyvtar01-2 Konyvtar02-2

A több mint 100 fős gyerekcsapat meghívása egy egész napos programsorozatra szólt, melynek keretén belül a gyerekek megtekintették - egy különleges csak nekik szóló tárlatvezetés keretein belül - az Egri Érseki Palota Látogatóközpontot és az Érseki Pincerendszert, ahol a bátrabbak még a sötét folyosókra is bemerészkedhettek saját világítás mellett. A Főegyházmegyei Könyvtár barokk termében pedig megnyitották számukra a karzatot, amelyet a nagyközönség csak egy évben egyszer, a Múzeumok Éjszakáján járhat be.

Talalkozo03-2

A Főpásztorral való találkozóra délután, az Érseki Palota Erdődy termében került sor. A gyerekek izgatottan várták a találkozást és érdeklődéssel hallgatták Érsek úr beszámolóját gyerekkoráról és az érseki kinevezést megelőző évekről. Az igazán izgalmas rész akkor érkezett el, amikor a gyerekek a helyszínen is feltehették a kérdéseiket. Egy tartalmas, kötetlen párbeszéd alakult ki a Főpásztor és a gyerekek között, melynek során sok minden szóba került: „Ki a kedvenc szentje? Szokott-e focizni? Van-e háziállata?” De a közvetlen hangulatú beszélgetés érintett olyan témákat is, mint például: „Előfordult-e vele valaha, hogy haragudott Istenre?”

A találkozó végén a gyerekek énekszóval és egy emlékkönyvvel köszöntötték jubileuma alkalmából a Főpásztort. A találkozó örök emlék marad minden résztvevő számára.

Kateketikai Konzultációs Iroda