Húsvétvasárnapi szentmise az Egri Szeminárium kápolnájában

Senkinek sem könnyű biztos fogódzót találni ebben a mostani helyzetben- ezekkel a szavakkal kezdte szentbeszédét Ternyák Csaba egri érsek az egri szemináriumban bemutatott húsvétvasárnapi ünnepi szentmisén.

A főpásztor utalt a szovjet gulágon 10 éven át raboskodó Oloffson Placid atya megrendíthetetlen hitére, aki azt vallotta: a Jóistenbe kapaszkodva könnyebb elviselni a szenvedést. A hívek nem tudnak most a templomba jönni, - folytatta az érsek - ezért a technikai és digitális eszközök segítségével a templomaink és papjaink kopogtatnak be otthonainkba. Általuk Isten látogatja meg a családokat. Ez az új helyzet talán segít megértenünk, hogy Krisztus nemcsak a templomokban támadt fel, hanem Krisztus feltámadt a karanténban, feltámadt otthonainkban, feltámadt a kórházakban, a betegágyak mellett-bennünk is fel akar támadni.

Ternyák Csaba hangsúlyozta: válság van, de a válság a megújulás kezdetét is jelentheti. Legyünk mi, keresztények a megújulás motorjai! Ki győzi le a világot, ha nem az, aki azt hiszi, hogy Jézus az Isten fia? Adja Isten, hogy minél többen befogadjuk életünkbe a halálon győztes, feltámadt Krisztust, és ennek az öröme töltse ki életünket, mi pedig majd a vész elmúltával így töltsük meg üres templomainkat és dicsőítsük Istent, aki ilyen nagy örömet szerzett nekünk! - zárta homilíáját Ternyák Csaba érsek.