Jézus Szíve, légy velem! – időszaki kiállítás nyílt az Egri Érseki Palotában

02

Bár javában zajlanak az Érseki Palota épületegyüttesének felújítási munkálatai, a Kulturális és Turisztikai Látogatóközpont nagy népszerűségnek örvend az Egerbe látogató turisták körében. Hernádfői Csaba igazgató elmondta, az állandó és időszaki kiállítások mellett az érseki pincerendszer is egyre több vendéget vonz.

Augusztus 18-án Jézus Szíve, légy velem! címmel a mezőkövesdi Jézus Szíve Búcsú elmúlt 100 évéről nyílt tárlat a Látogatóközpontban.

01

A megnyitón Tőkés György jezsuita szerzetes elmondta, 1823-ban telepedtek le rendtársai Mezőkövesden. Az ő tevékenységük nyomán indult el a templomépítés, iskolaalapítás, a Jézus Szíve tisztelet, amelybe a matyó népviselet és hagyomány egyes elemeit is beemelték.

03

Dr. Török László teológiai tanár, a mezőkövesdi Jézus Szíve Egyházközség plébánosa amellett, hogy köszönetet mondott a Mezőkövesdi Matyó Múzeumnak és a Jezsuita rendnek a kiállítás összeállításában nyújtott segítségért, felidézett néhány történelmi mérföldkövet, amelyek a matyók hitéletét befolyásolták. Hangsúlyozta, hogy a jezsuiták az összetartozás alapjait fektették le a településen. Az ’50-es évek üldöztetéséig, a szétszóratás időszakáig határon túlról is rengetegen részt vettek a búcsú ünnepén.

04

A rendszerváltás után újra fellendült a hitélet Mezőkövesden is, a régi kis templom helyett felépítették a Kavicsos-tó partján a ma is álló modern templomot. Isten kegyelmi ajándékának tekinti, hogy a Szív Búcsút minden évben megtartották és reményét fejezte ki, hogy a következő nemzedék is ápolja majd ezt a hagyományt.

enekkar_1

A kiállítás megnyitóján az ünnepi műsorban közreműködtek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem részéről: Majtényi Laura az EKKE oktatója,  Ferencz Veronika az EKKE hallgatója és Oszlánczi Krisztina az EKKE Tittel Pál Könyvtárának főigazgatója, zongorán kísért Bárány Csilla zenepedagógus.

07

 

A matyó hímzéssel díszített miseruhákat, liturgikus tárgyakat valamint tablókat tartalmazó tárlat november 5-ig tekinthető meg a Látogatóközpontban.

Pap Ildikó

Kép: Szent István Televízió/Federics Róbert