Karácsony első napja Egerben


December 25-én Ternyák Csaba szentbeszédében hangsúlyozta: Az emberi gőg és cinizmus elzár az Istentől. Engedjük, hogy karácsony misztériuma felnyissa a szemünket a látásra, hogy felismerjük az Istengyermek arcát a szegényekben és a nélkülözőkben.

Bár János evangéliumának sok közös eleme van a többi evangélium karácsonyi elbeszélésével, sajátosságát a mély teológiai megfontolások adják – mondta szentbeszédében Ternyák Csaba karácsony első napján az egri bazilika ünnepi szentmiséjében. A főpásztor kiemelte, Jánosnál olvashatjuk, örömünk legfőbb oka az Ige, amely testté lett, Isten Fia és e kettő közös egymásra irányuló szeretete, a Szentlélek Úristen. Karácsonykor nem csupán egy fontos személyiség születését ünnepeljük, hiszen mindenki elismeri, hogy jézus Krisztus a történelem kiemelkedő alakja, mi ennél többet látunk.A főpásztor hangsúlyozta, sokszor az emberi gőg és cinizmus az oka az Istentől való elzárkózásnak, még az övéi sem fogadták be. Az otthontalanságot születésétől, egészen a kereszthalálig el kellett viselnie.Azért jött csecsemőként, hogy legyőzze gőgünket. A hatalommal szemben könnyebben megadnánk magunkat, de ő nem leigázni akar bennünket, azt akarja, hogy valóban szabadok legyünk. Engednünk kell, hogy elárassza lelkünket az öröm.

Engedjük, hogy karácsony misztériuma felnyissa a szemünket a látásra, hogy felismerjük az Ő arcát a szegényekben és a nélkülözőkben. Ez lehet a jele annak, hogy a látás megváltoztatott bennünket – zárta beszédét Ternyák Csaba.