Katolikus iskolák igazgatóinak szakmai értekezlete

Csak a szeretet képes a konfliktusok megszüntetésére. Ez a gondolat állt az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények igazgatói számára 2019. február 13-án tartott értekezlet középpontjában. Németh Zoltán, az  Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetője szerint meg kell tanulni kezelni a helyzeteket, s ebben segíteni kell az intézmények vezetőit, dolgozóit.

A találkozó szentmisével kezdődött, melynek prédikációjában Dr. Ternyák Csaba érsek hangsúlyozta, hogy a konfliktusok fő oka nem kívülről, hanem az ember belső vívódásaiból származik. Isten elküldte egyszülött Fiát, hogy megváltó szeretetével feloldja az Isten és az ember között a paradicsomi engedetlenségből fakadó konfliktust, helyreállítsa a bizalmi kapcsolatot. A főpásztor rámutatott: a keresztfa az Élet fája lett, ebből forrásozik számunkra a szeretet, a kegyelem. Az oltáron vér nélküli módon minden szentmisében megjelenik a keresztáldozat. Feloldja a bennünk lévő konfliktust, a bennünk lévő rosszat.

A szentmisét követően gyakorlati tapasztalatokat hallhattak a jelenlévők. Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatója előadásában arról beszélt, hogy hogyan kell a hátrányos helyzetű gyerekekhez és szüleikhez fordulni. Számos példával támasztotta alá, hogy a tekintélyelvűség helyett a szeretet gyakorlása sokkal célravezetőbb.

Az intézményvezető elmondta: személyre szabottan kell vizsgálni az egyes eseteket, kezelni a konfliktusokat, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-két rossz diák miatt általánosítunk egy egész csoportot. Tudatosan igyekszünk a hátrányos helyzetű gyermekeknek lehetőséget adni újból és újból, hogy a társadalom hasznos tagjai, jó keresztények legyenek.

Az előadásokat követően egyéni kérdések megbeszélése és kötetlen beszélgetésre is lehetősége nyílt a jelenlévőknek.