Kettős ünnep a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szemináriumban

010

Alapításának 10 éves évfordulóját ünnepli idén a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós szeminárium, ahol 10 nemzetből származó 16 papnövendék készül a papi szolgálatra. Hivatásukat valamennyien a Neokatekumenális Út Közösségében fedezték fel.

IMG_8049

Az első ilyen szemináriumot Rómában Szent II. János Pál pápa alapította 1987-ben az Új evengalizáció szolgálatának elősegítésére. Jelenleg világszerte 120 intézmény van, Magyarországon csak Egerben működik ilyen szeminárium.

neo1

Dr. Michał Bartosz Muszyňsky rektor a Szent István Televízió kérdésére elmondta, hogy 10 év alatt 46 papnövendékük volt. „A papi hivatás nemcsak róluk szól, hanem az egész egyházról. Isten mindenkinek az életében jelen van és arra hívja a fiúkat, hogy adják neki az egész életüket. 10 év alatt 7 papot szentelt érsek atya, akik közül 4 magyar, a többiek külföldiek, Brazíliából, Fülöp-szigetekről és Nikaraguából származó fiatalok voltak. Az idei papszentelésre 3 diakónus készül, egy magyar, egy olasz és egy spanyol származású fiatal. Mindenkit arra kérek, hogy imádkozzon, hogy az Isten küldjön munkásokat aratásába. Legyenek olyanok, akik felismerik a szívükben az ő hangját és azt tudják mondani, hogy íme, itt vagyok, hogy teljesítsem akaratodat.”

Az Eucharisztia ünnepére a Neokatekumenális Út magyarországi felelős csoportjának tagjai mellett Egerből, Miskolcról és Debrecenből érkeztek a neokatekumenális közösség tagjai, akik a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium és az Érseki Papnevelő Intézet elöljáróival és papnövendékeivel együtt adtak hálát az elmúlt 10 esztendőért.

060

Az Eucharisztia elején Anna Maria Federici, a Neokatekumenális Út itiner katekétája köszöntötte a megjelenteket. „Isten hívott minket a neokatekumenális útra. Sokan felteszik a kérdést, hogy hol van Isten. Amikor jól mennek a dolgok az életben, akkor ez a kérdés fel sem merül, de a háború, a nehézségek vagy a fájdalmak idején rögtön elhangzik ez a kérdés. Isten velünk van. Engedjük be őt a szívünkbe, hogy ragyogja be a szívünket, az életünket és így vigyük az ő fényét és szeretetét szerte a világba!” – buzdította a jelenlévőket.

040

Homíliájában Dr. Ternyák Csaba egri érsek felidézte, hogy 10 éve, 2012. április 12-én Jeruzsálemben, az Utolsó Vacsora termében írta alá a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium alapítólevelét. Ennek következménye, hogy Egerben és az egyházmegyében otthonra talált a Neokatekumenális Út közössége. Az evangéliumhoz kapcsolódva a bűnt és a kiengesztelődés lehetőségét állította tanítása középpontjába.

„Mindannyian bűnösök vagyunk, de az Úr nem rója fel bűneinket, hanem felemel és küld bennünket, hogy hirdessük másoknak is a kiengesztelődés szolgálatát. A mai ember súlyos terheket hordoz. Hirdessük nekik Isten jóságát és irgalmasságát, hogy vágyjanak ők is az Istennel való kiengesztelődésre.” – mondta a főpásztor.

neo 3 tuti

A prédikációt követően a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium papnövendékei közül az admisszió szertartása során az érsek a szentelésre készülő jelöltek közé három (két lengyel és egy kolumbiai) fiatalembert fogadott be: Jan Bryska, Lukasz Urych IV. éves hallgatókat valamint Adolfo Enrique Parra Molina-t, aki jelenleg Debrecenben tölti missziós gyakorlatát.

Enrique 7 éve papnövendék, Bogotában kezdte tanulmányait, 6 éve él hazánkban, jelenleg Debrecenben egy missziós közösségben evangelizál azok között, akik nem hisznek Istenben. „Az evangelizáció azt jelenti, hogy Isten a gyengeségünkben szeret minket, nem kell megfelelni a világ kihívásainkat. Nem könnyű az evangelizálás, de látom, hogy Isten meg tudja érinteni az emberek szívét.”

A papnövendékek a szemináriumban eltöltött legalább 4 évet követően, az admisszió szertartása után hivatalosan is a szentelésre készülők közé tartoznak. Ettől a naptól kezdve mindig a papi civilt viselik annak jeléül, hogy a szolgálatukon keresztül akarnak Jézus Krisztus halálában részesülni, hogy az embereknek a feltámadás, az örök élet és a bűnbocsánat jó hírét vigyék.

A közös ünneplés szeretetvendégséggel zárult.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert / Szedmák Zoltán