Kórusok és énekművészek a káptalani szentmiséken

 Októbertől  az Egri Bazilikában kórusok és énekművészek teljesítenek zenei szolgálatot vasárnaponként a 10 órakor kezdődő káptalani szentmisén.

Ficzek László általános helynök elmondta: a székesegyház felújítása olyan szakaszba ért, amikor már nagyobb számban tud híveket fogadni az épület, ez jó alkalmat ad arra, hogy a szertartásokat magas művészi igényű zeneművekkel színesítsék, s a vasárnapi szentmisére érkező hívek minél többen megcsodálhassák a megszépült épületrészt.

Csizmadia István, a bazilika plébánosa úgy fogalmazott: a szentmisében a legteljesebben valósul meg az Isten és az ember misztikus találkozása,  az embernek a hozzá lehajló Isten felé történő kitárulkozása - nemcsak a szó, cselekmény, jelképek és szimbólumok, hanem a művészet, különösen az ének és zene nyelvén kommunikál. 

Október 2-án az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnázium Kamarakórusa Kubík Tamás orgonaművész közreműködésével ad szolgálatot, Kovács Ádám vezényletével.

A következő hetekben a hívek hallhatják Az Egri Érseki Fiúkórust, Schmiedmeiszter Szilvia vezényletével, a Cantus Agriensis Kórust, Gergely Péter Pál vezényletével, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola kórusát, Kalóné Gyenes Réka vezetésével és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnázium Kamarakórusát – ismertette a további terveket Kubík Tamás a sorozat szakmai vezetője. Elmondta még: kórusművek, gregorián énekek és népénekek szólalnak majd meg, s magyar zeneszerzők művei is felcsendülnek a vasárnapi káptalani szentmiséken 10 órától az Egri Bazilikában.

káptalani plakát