Krisztus feltámadt a halálból – Nagyszombat esti vigília az egri Bazilikában

LM_0527

A tűzszentelés szertartásával és a húsvéti gyertya meggyújtásával kezdődött a húsvét esti vigília-szertartás az egri Bazilikában. A húsvéti gyertya fénye Jézus Krisztus feltámadását jelzi, amely belevilágít a templom és a világ sötétségébe, hogy új reményt adjon az emberiségnek.

LM_0588

A gyertyára helyezett tömjénszegek Jézus sebeit jelzik. Az igeliturgia az üdvösségtörténet nagy eseményeit tárja a hívek elé. Az utolsó olvasmány után felcsendült a Glória, Isten dicsőítése, megszólaltak a harangok, amelyek Krisztus halál fölötti győzelmét hirdetik.

LM_0598

Prédikációjában Ternyák Csaba érsek egyebek mellett az ugynevezett beavató szentségekben részesülőkhöz fordult.  Rámutatott, hogy hosszú érlelődési és tanulási folyamat előzte meg döntésüket. Döntöttek, hogy meghalnak a bűnnek, a keresztség által pedig új életre születnek.

LM_0606

„Nagy örömmel köszönt titeket az Anyaszentegyház és Isten iránti hálával fogad be ez a közösség. Köszönjük, hogy meghallottátok az Úr szelíd, de egyértelmű hívását, hogy Krisztus követői legyetek. Köszönöm türelmeteket és elszántságotokat. Ez a mostani szertartás számotokra igazi új kezdet. Keresztények lesztek. Ez a ti ünnepetek a többi jelenlévő hívő számára pedig emlékezés és erőforrás.”

LM_0615

A főpásztor a vigília egyedülállóságát hangsúlyozta, mivel ebben évről évre újra átéljük a tanítványok örömét, a feltámadt Krisztussal való találkozás élményét. A keresztségi fogadalom megújítása által megerősítjük döntésünket, hogy továbbra is hozzá akarunk tartozni. A feltámadt Krisztus tegye teljessé a jót, amit megkezdett bennünk. – zárta szavait Ternyák érsek.

LM_0637-1

A prédikáció és a Mindenszentek litániájának elimádkozása után tíz felnőtt részesült a beavató szentségekben, a keresztség, az Eucharisztia és a bérmálás szentségében, majd a hívek megújították keresztségi fogadalmukat.

LM_0674

Ezt követően a szentmise a szokott rend szerint folytatódott és ünnepi áldással, a himnuszok eléneklésével ért véget.

LM_0620

 

Pap Ildikó

kép: Lénárt Márton