Krisztus szeretete sürget minket – szlovák karitász zarándoklat Sárospatakon

622_9283_01-MP4_snapshot_00-02_[2022-10-08_18-44-15]

Sárospatakon tartották hagyományos éves zarándoklatukat a szlovák karitász munkatársai október 8-án. Az eseményhez kapcsolódva előző nap Szlovákia, Ukrajna és Magyarország karitász szervezetei tartottak nemzetközi konferenciát, melynek legfőbb célja a tapasztalatcsere, a határon átívelő együttműködés megerősítése valamint a háborúval kapcsolatos segítségnyújtás megtervezése volt.

622_9287_01-MP4_snapshot_00-01_[2022-10-08_18-44-30]

A zarándoklat a Szent Erzsébet ereklye ünnepélyes kihelyezésével és szentségimádással kezdődött. Az ünnepi szentmise elején Dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte a zarándokokat és örömmel elevenítette fel a testvéri kapcsolat legutóbbi megnyilvánulását, amikor is az Egri Főegyházmegye 20 fiatal papjával 3 napot töltött a Szepesi Egyházmegye kincseinek megismerésével. Szent Erzsébetet példaként állította valamennyi hívő elé, mondván, hogy ő a magyar és a szlovák karitásznak is védőszentje és inspirál bennünket, hogy a szeretet konkrét cselekedetét végrehajtsuk. Ezt a lelkületet kívánta a találkozó résztvevőinek.

622_9303_01-MP4_snapshot_00-01_[2022-10-08_18-45-07]

Mons. Ján Orosch nagyszombati érsek homíliájában néhány életrajzi adatot emelt ki Szent Erzsébet életéből, majd magyarul is szólt a jelenlévőkhöz. Rámutatott, hogy Szent Erzsébet a szolgáló szeretet példaképe, akit hívőknek, köztük a papoknak is követni kell. Erzsébet számára minden rászoruló, minden beteg maga Jézus volt. Nemcsak a testi bajaikra keresett enyhülést, hanem a lelki szenvedéseiket is gyógyítani akarta. Papok számára is követendő példa ő, hogy kilépjenek az utolsó vacsora terméből és igaz szeretettel forduljanak a rászorulók felé. Ez a zarándoklat erősítse meg hivatásukban a karitász munkatársakat és lelkesítsen, hogy mindig Krisztust követők legyünk.

622_9311_01-MP4_snapshot_00-00_[2022-10-08_18-45-21]

A két éve indult el az együttműködés és a közös munka a jövőben is folytatódik. – hangzott el a püspökök és karitász igazgatók által tartott sajtótájékoztatón.

Écsy Gábor, a Magyar Katolikus Karitász igazgatója rámutatott, hogy Szent Erzsébet üzenete mindenki számára ugyanaz: „Tegyétek jobbá az embereket! Gondoskodjatok a betegekről, rászorulókról! Ez a keresztény ember valódi küldetése.”

Miroslav Dzurech, a szlovák karitász országos főtitkára elmondta, hogy konkretizálták az együttműködési lehetőségeket, és a két ország néhány héten belül közös segélyszállítmányt indít Ukrajnába.

Pavol Vilček, a Szepesi Egyházmegyei Karitász igazgatója köszönetet mondott munkatársainak, a lelkipásztoroknak és az Egri Főegyházmegyének az együttműködésért.

A zarándoklaton előadás hangzott el Szent Erzsébet életéről, majd kitüntették a szlovák karitász azon munkatársait, akik fáradhatatlanul munkálkodnak a rászorulók megsegítésében.

A találkozó a Szent Erzsébet litánia elimádkozásával zárult.

Szöveg: Pap Ildikó, Zagyva Richárd

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert