Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2020 áprilisi száma

A tartalomból:

Húsvét és Eucharisztia - Húsvétkor, de főként a „szent három napon” (nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat éjszakája) Jézus megváltó szenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk. Sőt, minden szentmisében hitből fakadó örömmel mondjuk: „Halálodat hirdetjük Urunk és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz”. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az Úr Jézus az utolsó vacsorán, szenvedésének előestéjén alapította az Oltáriszentséget. Az első keresztények Eucharisztiának (magyarul hálaadás) nevezték a szentmisét, mert minden vasárnap azért adtak hálát a mennyei Atyának, hogy Jézus – aki értünk még a kereszthalálát is vállalta – feltámadt, és mennybemenetele után is az Oltáriszentségben közöttünk maradt. Legalább ebben az esztendőben, a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus évében gondoljunk arra, hogy a húsvéti misztérium, illetve a húsvét megünneplése és az Eucharisztia elválaszthatatlanul összetartozik. Erre figyelmeztet bennünket Szent II. János Pál pápa Eucharisztiáról szóló enciklikája is: „Az eucharisztikus áldozat ugyanis nemcsak az Üdvözítő szenvedésének és halálának misztériumát jeleníti meg, hanem a föltámadás misztériumát is, ami megkoronázza az áldozatot. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy csak az élő és föltámadott Krisztus lehet az Eucharisztiában az élet kenyere, az élő kenyér” (Az Egyház az Eucharisztiából él, 14. p.). Alexandriai Szent Cirill (†444) pedig azt hangsúlyozta, hogy a szentmisén való részvétel tulajdonképpen „igazi megvallása és emlékezete annak, hogy az Úr meghalt és föltámadott értünk és a mi üdvösségünkért”.

Nagyheti szertartások - A koronavírus okozta járvány miatt a lelkipásztorok hívek nélkül ünneplik meg a Húsvéti Szent Háromnap misztériumait. Kérjük a híveket, hogy ők otthonaikban kapcsolódjanak be az ünneplésbe. A szertartásokat a hívek élőben követhetik a Szent István Rádió, számos helyi TV csatorna és a szeminárium Facebook oldala segítségével.

Ternyák Csaba érsek az Egri Érseki Papnevelő Intézet kápolnájában vezeti a nagyheti szertartásokat, amelyeket a Szent István Rádió élő adásban közvetít:

Április 5-én, Virágvasárnap 10 órakor szentmise.

Április 9-én, a nagycsütörtöki krizmaszentelési szentmisét egy későbbi időpontra halasztja a főpásztor. 18.30 órakor szentmise lesz az utolsó vacsora emlékére.

Április 10-én, Nagypénteken 15 órakor az Úr szenvedésének ünneplése, 20 órakor pedig keresztút.

Április 11-én, Nagyszombaton 20 órakor húsvéti vigília szentmise.

Április 12-én 10 órakor húsvétvasárnapi szentmise.

Szentmisék tévében, rádióban és interneten - A koronavírus-járványra való tekintettel hazánkban is veszélyhelyzet lépett érvénybe. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a nyilvános liturgiák március 22-étől elmaradnak. Ezért különösen is fontos, hogy naprakész tájékoztatást nyújthassunk a szentmisék közvetítéséről, hogy a hívek megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek.

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül közöljük, hogy mely magyar nyelvű szentmise-közvetítésekbe lehet bekapcsolódni:

Szent István Rádió, Eger

Hétfőtől szombatig 7 és 17 órakor, vasárnap 10 és 17 órakor, az egri Érseki Papnevelő Intézetből. Hallgatható interneten is a www.szentistvanradio.hu honlapon.

Kossuth Rádió, vasárnaponként átveszi a Magyar Katolikus Rádió délelőtt 10 órakor a miseközvetítését.

Duna Televízió

Április 5-én, virágvasárnap szentmisét közvetítenek 9 órától a Duna Tv-n a budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása-templomból. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kelemen László plébániai kormányzó.

Április 9-én, nagycsütörtökön szentmisét közvetítenek 10 órától a Duna Tv-n a győri Nagyboldogasszony-bazilikából. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke.

Április 12-én, húsvétvasárnap szentmisét közvetítenek 11 órától a Duna Tv-n a budapesti Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájából. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
Április 19-én húsvét 2. vasárnapi szentmisét közvetítenek 9 órától a Duna Tv-n a budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-templomból. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Kampfmüller Sándor kórházlelkész.

Április 26-án húsvét 3. vasárnapi szentmisét közvetítenek 11 órától a Duna Tv-n a budapesti békásmegyer-ófalui Szent József-templomból. A szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Szili András plébániai kormányzó.

EWTN/Bonum TV

Mindennap 8.30-kor élő szentmise közvetítés; ismétlés: 12.00, 17.00, és 20.00 órakor Megtalálható a nagyobb kábelszolgáltatók csatornakiosztásában és nézhető az interneten a www.katolikus.tv oldalon.

A betegek védőszentje - A franciaországi Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya 1858. február 11-én. Hófehér ruhát és vakító fehér köpenyt viselt, égszínkék öv volt derekán, lábát arany rózsa díszítette, és kezében rózsafüzért tartott. Összesen tizennyolc alkalommal jelent meg július 16-áig, bűnbánatot és engesztelést kérve.

Franciaországban a jelenések híre gyorsan terjedt, egyre nagyobb tömegek látogattak Lourdes-ba. A forrásnál kezdettől fogva tapasztaltak csodás gyógyulásokat. A jelenések természetfeletti jellegét 1862-ben az illetékes püspök, majd 1891-ben XIII. Leó pápa hivatalosan is elismerte.

1862-ben templomot kezdtek építeni a forrás feletti sziklára, amely 1876-ra elkészült, s melynek IX. Piusz pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A barlangban Bernadette útmutatásával elkészült a Szűzanya márványszobra. A forrás mellett fürdő épült. Bernadettet 1933-ban avatták szentté. Testét 1925-ben arany- és üvegkoporsóba tették, a szülői házánál lévő, róla elnevezett kápolnában, Nevers-ben ma is látható.

Szent II. János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11., a Szűzanya első lourdes-i jelenésének napja legyen a betegek világnapja. Szent Bernadett a betegek, a szegények és a családok védőszentje. A koronavírus miatt napról-napra sokan fordulunk hozzá imáinkkal, kérve az Ő és a Szűzanya segítségét a betegek gyógyulásáért, a világjárvány megszüntetéséért.