Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2021 augusztusi száma

 "

A tartalomból:

A szentmise - Augusztusban a vasárnapi szentmiséken folytatólagosan felolvassuk János evangéliumának hatodik fejezetét, az Úr Jézusnak az „Élet kenyeréről” szóló nagy beszédét. Különösen is aktuális ez a 2021-es budapesti Eucharisztikus Kongresszusra készülő magyar katolikusok számára. Minden szentmisén, de főleg a kongresszuson megvalljuk, hogy a szentáldozásban Jézust, az „Élet” kenyerét vesszük magunkhoz. Éppen ezért hitből fakadó örömmel mondjuk, hogy az Eucharisztia megünneplése, a szentmise keresztény életünk legfőbb forrása. Főként akkor lesz azzá, ha ismerjük a szentmise felépítését, a főbb részek közötti összefüggéseket, és a mise egyes részeinek célját és jelentőségét. A szentmise a bevezető résszel kezdődik, és az elbocsátással végződik. Ezek között helyezkedik el a két fő rész: az igeliturgia (amely az ambónál történik) és az Eucharisztia (áldozat) liturgiája. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora arról is ír cikkében, hogy egyes szakemberek szerint a szentmise „három felvonásos kultikus dráma”. Az első felvonás a szentmise bevezető része és az igeliturgia, amely által ráhangolódunk a szent misztériumra és meghallgatjuk az Isten szavát. A második felvonás az adományok előkészítésétől az eucharisztikus ima végéig tart, amikor szentségileg megjelenik közöttünk a megdicsőült Krisztus, és az ő megváltó áldozata. A szentmise utolsó felvonása, a „Miatyánk” -tól a befejezésig tart, amikor a szentáldozásban, a feltámadt Krisztussal találkozunk és megkapjuk „az élet kenyerét és az üdvösség kelyhét”. Az emmauszi tanítványokhoz hasonlóan a hit által felismerhetjük Jézust a „kenyértörésben” (Lk 24,30). Végül az áldással útra indítanak minket – „menjetek békével” –, hogy keresztény hivatásunkat és küldetésünket teljesítsük a világban.

Megújuló templomok és plébániák - A nyár során, a járványveszély csökkenését követően az Egri Főegyházmegye főpásztora, Ternyák Csaba érsek több egyházközséghez ellátogatott. Június 20-án a sátai templomban a bérmálás szentségét szolgáltatta ki nyolc fiatal számára és megáldotta a kívülről megújult templomot. Ugyanezen a napon Upponyban, július 4-én Sajóbábonyban, július 17-én Felnémeten áldotta meg a felújított templomot. A pálosvörösmarti Mária Parkban július 17-én, szombaton délután mutatott be szentmisét a Családok évében Szent József tiszteletére az érsek, Iváncsy Balázs plébános és a helyi pálos szerzetesek celebrálásával. A szabadtéri szertartás végén, melyen többszáz hívő vett részt, az érsek illetve a jelenlévő papok és szerzetesek egyenként áldották meg a családokat.

Felsőtárkányban befejeződött a műemléki jellegű, késő barokk stílusú templom és a plébánia épületének felújítása. A munkálatok befejeztével, július 18-án délelőtt érseki szentmisével ünnepelték a búcsút. Ugyancsak július 18-án áldotta meg a felújított szarvaskői templomot a főpásztor.

-A megszépült, felújított templomhoz hasonlóan lelkünk templomát is újítsuk meg, hogy Krisztus tanítását követve hiteles tanúi legyünk az ő szeretetének és irgalmának – hangsúlyozta szentbeszédében Ternyák érsek.

Nyári iskolai táborok - Idén is sok család számára segítséget jelentenek az iskolai táborok. Az Egri Főegyházmegye iskoláiban többféle tábort szerveznek a tanulóknak, hogy a pedagógusok felügyelete mellett élményekben gazdagodjanak. A Csodaszarvas táborok az Egri Főegyházmegye 19 oktatási intézményében tanuló több mint 1500 általános iskoláskorú diák számára kínálnak tematikus programokat. A középpontba a környezetvédelem és a művelődés kerül, sok-sok sportolási lehetőséggel kiegészítve. A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül valósul meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával szervezett 3 napos „hittanos táborok” elsősorban a közösségépítést szolgálják; itt a vallási tartalom mellett fontos tényező a sport, a vidámság, az örömteli együttlét. Több helyen Erzsébet táborokat is szerveztek az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány jóvoltából. Itt a hagyományőrzésről, a sportolásról, az életmódról, valamint a kultúráról és a tudományról szólnak a programok.

A Hevesi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és tagiskoláinak közel 300 diákja a Csodaszarvas-, valamint az Erzsébet tábor, illetve a hittantábor pályázatainak köszönhetően két felejthetetlen, önfeledt, jókedvben megélt hetet tölthetett el a számukra szervezett 13 táborban. A táborok helyszínei elsősorban az iskolák (Heves, Boconád, Pély, Tarnaszentmiklós) voltak, de ottalvós táborokban is részt vettek, illetve részt vesznek majd diákjaik: Sarudon hittantáborban, Abádszalókon Bűnmegelőzési táborban és Fonyódligeten Erzsébet táborban.

Új prefektus a Szemináriumban - A római tanulmányairól visszatérő Füleczki István atyát nevezte ki Ternyák Csaba érsek az Egri Érseki Papnevelő intézet prefektusává 2021. augusztus elsejétől. Írásunkban az új szemináriumi elöljárót kívánjuk bemutatni.

-1989-ben Szendrőben, ötödik gyermekként születtem a családomba, ahol természetes volt a mindennapi imádkozás, a rendszeres templomba járás, és a ministrálás. Négy nővérem van, akik boldog családanyák és szüleimet megajándékozták 17 unokával. Édesapám a diakónus szentelésem előtt tért vissza Teremtőjéhez, édesanyám jelenleg is Szendrőben él. Általános iskolai tanulmányaimat szülővárosomban végeztem, majd Edelényben voltam gimnazista. 2009-ben az Egri Hittudományi Főiskolán és Érseki Papnevelő Intézetben kezdtem el a papságra való készületet. 2015-ben szereztem teológiai diplomát, és ezt követően Ternyák Csaba érsek úr pappá szentelt az Egri Főegyházmegye szolgálatára. Papi jelmondatom: „Egyet kérek az Úrtól, csak egy a vágyam: hogy életem minden napján az Úr házában lakjam” (Zsolt 27,4). Első lelkipásztori helyem az egri Jézus Szíve Plébánia, ahol 3 évig voltam káplán és egyetemi lelkész. A papszentelés utáni két évben az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri Hittudományi Főiskola közös képzésén tanultam tovább, majd 2017-ben szereztem tanári diplomát. Három év egri lelkipásztori szolgálat után, 2018-ban Főpásztorom Rómába, a Pápai Gergely Egyetemre küldött, ahol 2020-ban szaklicenciát szereztem dogmatikus teológiából. Emellett a Pápai Szent Kereszt Egyetemen egyéves képzés keretében a papnevelés elméleti és gyakorlati alapelveiről tanultam. Az elmúlt esztendőben Rómában maradva, a doktori dolgozatomat készítettem elő. Hálával, köszönettel és nagy lelkesedéssel kezdem meg augusztus 1-től az új feladataimat. Szép emlékeket őrzök a szemináriumi évekről a szívemben. Életem legmeghatározóbb évei voltak ezek, mert ott formálódtam pappá. Augusztustól pedig elöljáró paptestvéreimmel együtt segíthetem a növendékpapságot a hétköznapok különböző dolgaiban, hogy a 6 év alatt elmélyüljenek a teológiában és az imádságban, és Jézus Szíve szerinti papokká váljanak. Olyan papokká, akik hordozzák és továbbadják az Egyház mindig fiatal és mindig mosolygó arcát.