Megjelent az Egyházmegyei Hírek 2023. szeptemberi száma

2023szeptember

A tartalomból:

Pedagógus tanévnyitó - Az Egri Főegyházmegye tanévnyitóját augusztus 23-án a miskolci Városi Szabadidő Központ – Generali Arénában tartották. A közel 2300 megjelent pedagógust és az iskolalelkészeket, valamint a vendégeket – köztük Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket, Orosz Atanázt, a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye püspökét, Barna Sándort, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspök-helyettesét, Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilonát az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorát, és Veres Pált, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterét – Lóczi Tamás, az EKIF elnöke köszöntötte. A szentmise főcelebránsa Ternyák Csaba egri érsek volt. A főpásztor szentbeszédében elmondta: különleges dolog, hogy együtt lehetünk, és zsúfolásig megtöltjük az arénát. Ebben a szentmisében kérjük a Szentlélek Úristent, hogy bátorítson bennünket, világosítsa meg értelmünket, és adjon erőt nekünk az előttünk álló feladatok elvégzéséhez.

Teréz anya - Szeptember hónap legismertebb és legnépszerűbb szentje Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya. Az indiai Kalkutta szegénynegyedeiben végzett hitből fakadó szeretetszolgálatával Ő, és az általa alapított szerzetesrend az egész emberiség elismerését kivívta. A Nobel-békedíj és számos ország magas kitüntetésének tulajdonosa. Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet rektora arról is írt cikkében, hogy az albán nemzetiségű Teréz anya 1910. augusztus 27-én született Agnes Gonxha Bojaxhiu néven. Mint szerzetesnővér egészen fiatalon Istennek szentelte az életét, belépett az Angolkisasszonyok rendjébe, ahol a Lisieux-i Kis Szent Teréz iránt érzett tiszteletből a Teréz nevet választotta. Hosszú ideig földrajzot tanított a rend kalkuttai iskolájában, néhány évig az intézmény igazgatónője volt. Ezt követően engedélyt kért elöljáróitól, hogy egyedül élhessen a kolostoron kívül, és a kalkuttai nyomornegyedben a szegények és a betegek gondozásával szolgálja a megváltó Jézust. A rendtársak és az indiai fiatal leányok közül többen is csatlakoztak hozzá.

Szerzetesrend alapítóként is tisztelhetjük. 1950-ben megalapította a Szeretet Misszionáriusainak a rendjét. A rend hivatása Teréz anya szavaival: „hogy segítse az éhes, ruhátlan, hajléktalan, béna, vak, leprás embereket, az olyanokat, akik nemkívánatosak, kitaszítottak a társadalomból és mindenki elkerüli őket”. Az indiai kormány támogatásával egy elhagyott hindu templomot alakítottak át a szegény, magatehetetlen emberek otthonává. Nem sokkal később újabb otthonokat nyitottak a leprások és az árvák számára. A rend egyre több hívet és támogatót talált céljai számára, és az 1960-as években sorra nyitotta az otthonokat szerte Indiában. 1965-ben VI. Pál pápa engedélyezte, hogy a rend más országokra is kiterjessze tevékenységét. Teréz anya 1997. szeptember 5-én halt meg.

Polgármesterek az érseknél - Ternyák Csaba egri érsek a tanévkezdés előtt – immár hagyományosan – vendégül látta azokat a polgármestereket, akiknek településén a katolikus egyház által fenntartott nevelési-oktatási intézmény működik. Az augusztus 22-én, az Érseki Palota Látogatóközpont udvarán tartott fogadáson először Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke (EKIF), az Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa köszöntötte a településvezetőket. Ezt követően Ternyák Csaba érsek értékelte az együttműködést. Mint rámutatott: különleges napokat élünk. Szent István király ünnepének közelében emelkedett hangulatban vagyunk együtt. Irányt mutat a múltunk. Elkötelezettséget jelent arra, hogy méltók legyünk hozzá. A fiatalokat úgy szeretnénk nevelni, hogy jó lokálpatrióták, jó hazafiak és a katolikus egyház hűséges gyermekei legyenek. Köszönetet mondott az önkormányzatoknak az együttműködésért, azért, hogy a katolikus egyházra bízták iskoláikat, gyermekeiket. Mint mondta: a településekkel, a pedagógusokkal és mindenekelőtt a szülőkkel együttműködve nevelik és oktatják az egyházi iskolákban a gyermekeket. Ternyák érsek végül megköszönte a polgármestereknek, hogy elfogadták meghívását a találkozóra, így folytatni tudják az évekkel ezelőtt elkezdett dialógust. A találkozón bejelentették, hogy az egyházmegyében 53-ra nőtt azoknak a településeknek a száma, ahol katolikus iskola működik, mivel az idén Szögligeten is átveszi az egyház az iskolát. A főpásztor szavai után fogadással, kötetlen beszélgetéssel folytatódott a találkozó.