Megkezdődött a tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

(A képre kattintva Szántó György fotóiból készült képgalériát tekinthet meg!)

Az idei tanévnyitó minden jelenlévő számára más, mint az eddigiek: új néven, új fenntartóval, új programmal indul az oktatás. Változás az is, hogy szentmisével kezdtük az ünnepséget, Isten segítségét kérve az egész évi munkánkra – mondta Dr. Ternyák Csaba egri érsek, az egyetem nagykancellárja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szeptember 10-én tartott tanévnyitó díszünnepségén.

A fenntartó Egri Főegyházmegye főpásztora szentbeszédében kiemelte, hogy mindez a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus napjaiban történik, amikor az egész katolikus világ Budapestre figyel és hazánkba érkezik Ferenc pápa is. Ternyák Csaba megfogalmazta, hogy személyesen is különleges élmény számára a Líceum udvarán misézni és így megnyitni az akadémiai tanévet. Szentbeszédében a nagykancellár Jézus példabeszédére utalva úgy fogalmazott: nem biztos, hogy minden szálkát észre kell venni, arra azonban érdemes felhívni a tanárok és a hallgatók figyelmét is, hogy nem lehet nagyobb a tanítvány a mesterénél. Az evangélium mondata azt üzeni az oktatóknak: lássák meg a fiatalokban, hogy ki lakozik bennük, hiszen lehet, hogy egy jövendő Nobel-díjast taníthatnak a kedves tanárok. Segítsék őket abban, hogy talentumaikat kibontakoztathassák, hogy nagyszerű tudósok, kiváló emberek, jó pedagógusok lehessenek belőlük.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem első tanévnyitója lehetne akár a 247. ilyen ünnepség is Egerben, hiszen az egyetemi ház már 1774-ben megnyitotta kapuit. Az intézmény 167 évig egyházi-, ezt követően 80 évig állami fenntartásban volt, ez év augusztus 1-jén pedig visszatért az alapító szárnyai alá és katolikus egyetemként működik tovább – idézte fel az egri egyetem történetét köszöntőjében Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor. Az elsőéves hallgatók nagy múltú intézménybe nyertek felvételt, ahol már a 18-19. században is magas színvonalú képzés folyt. Az idő kereke nem áll meg, az alapító püspök szellemisége ma is áthatja munkánkat, miközben az Eszterházy a térség szellemi- és tudásközpontjaként a kulturális és gazdasági élet felemelkedését szolgáló, meghatározó jelentőségű intézménnyé vált.

A rektor az elsőéveseknek szánt üzenetében kifejtette: azért dolgozunk, hogy a felsőfokú tanulmányaikat nálunk megkezdő fiatalok az itt eltöltött egyetemi évek alatt nyitott és kreatív, megfelelő elméleti és gyakorlati felkészültségű szakemberekké váljanak. Mindemellett törekszünk arra, hogy olyan értékrendszert közvetítsünk, amely a szeretet által vezérelt és szilárd alapokat biztosít – tette hozzá. Emberközelibb világot csakis összefogva, egymást segítve lehet teremteni. A kulcs abban van, amit Árpádházi Szent Erzsébet által tudunk: „ahhoz, hogy boldog lehess, tégy másokat boldoggá” – zárta szavait Pajtókné Tari Ilona.

Dr. Hankó Balázs Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős, helyettes államtitkára beszédében hangzott el, hogy Mindszenty József bíboros idejében vetődött fel először Egerben a katolikus egyetem létrehozásának gondolata. Ezt a tervet akkor még a kommunista hatalomátvétel megakadályozta. Az államtitkár beszédéből kiderült, hogy a kormány 2030-as stratégiai célkitűzéseinek elérésében az egyetemekre kiemelt szerep hárul. A kutatás-fejlesztés, az innováció, a vállalati- és nemzetközi kapcsolatok tovább erősítése mellett a felsőoktatási intézményeknek értékteremtő és értékeket megőrző oszlopoknak kell lenniük.

A kormány jelenleg a GDP 1,3%-át fordítja a felsőoktatás támogatására, s ezt jelentősen növelik a következő évben. A 650 milliárdos 2022-es felsőoktatási előirányzatot kiegészítik a fejlesztési forrásokkal, így az egyetemekhez juttatott állami támogatás összege eléri majd az ezer milliárdot, ez pedig már a tervezett GDP 2%-át jelenti. A cél az, hogy az egyetemek a már megtervezett, nagyívű céljaiknak megfelelő fejlesztési forrásokkal gazdálkodhassanak, s ez egyedülálló előrelépést jelent majd a magyar oktatás történetében.

Fontos üzenetként hangzott el a helyettes államtitkártól, hogy az idén immár 30 ezer diákot oktató egyházi intézmények kiemelt stratégiai partnerek az állam számára. Az egyetemi szférában - az egyházi fenntartású intézményeknél is - 30%-os bérfejlesztést terveznek, első körben szeptemberben, majd második lépcsőben jövő januárban.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a 2021/22-es tanévben megközelítőleg 2500 elsőéves hallgató kezdte meg felsőfokú tanulmányait. A szeptember 10-én tartott ünnepségen Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor és Dr. Juhász Tibor tudományos rektorhelyettes átadta a demonstrátori címeket az eredményesen pályázó hallgatóknak. Az eseményen köszöntötték a közelmúltban állami kitüntetéssel elismert egyetemi oktatókat is.

Az elsőéveseket jelképesen egyetemi polgárrá fogadták a karok dékánjai, majd a gólyák közösen mondták el az eskü szövegét. Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Minczér Gábor alpolgármester köszöntötte a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő diákokat, s jelképesen átadta számukra a város kulcsát. Maczek Regina az új hallgatók nevében fogalmazta meg, hogy nagy próbatétel számukra egy ilyen nagymúltú egyetemen megkezdeni tanulmányaikat, de remélik a kihívások mellett lesz bőven sikerélmény, örömteli pillanat és számos életre szóló barátság is születik majd.

A tanévnyitó ünnepélyen kivételes zenei élményt nyújtott minden résztvevő számára az egyetem hallgatóiból és tanáraiból alakult Snidero Quartet, Nagy Zoltán közreműködésével, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola kamarakórusának szereplése, Kovács Ádám vezetésével.

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egytem honlapja és Facebook oldala

Fotók: Szántó György

KE SZE CSÜ SZO VA
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
2022 Július
Előző
Következő