Megújult a közös templom Arnóton

01 templom

Megújult Arnót község katolikus közösségeinek közös temploma. Ez alkalomból tartottak görögkatolikus szent liturgiát november 6-án, amelynek részeként a megújult épületet Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

04 (1)

Azt hiszem, hogy Szent II. János Pál pápa a mennyből most örömmel tekint le ránk, hiszen ő gyakran alkalmazta azt a fordulatot, hogy az egyház két tüdővel lélegzik: van egy nyugati és van egy keleti fele – kezdte homíliáját Ternyák érsek, majd az Atanáz püspökkel közöttük lévő való több évtizedes barátságról, kölcsönös tiszteletről is szólt.

03

Elmondta: mindannyian Jézus Krisztus tanítványai vagyunk, ugyanaz a hitünk. A hagyományaink mások, de ugyanonnan erednek, Jézus Krisztustól. Péter és András apostol testvérek voltak, az egyik a nyugati, másik a keleti hagyományt indította el.

06

Az igazán nagy áldozatot keleti testvéreink hozták. Gondoljunk csak arra, hogy hányan szenvedtek vértanú halált, hányan áldozták az életüket amiatt, mert Péter főségét elismerték, hozzá akartak tartozni a katolikus egyházban!

05

Ternyák érsek kiemelte: a Jézus Krisztus feltámadásába vetett közös hitben nemcsak a görögkatolikusok és a római katolikusok között nincsen különbség, hanem a református, evangélikus testvérek, az ortodoxok között sem.

A feltámadásban nekünk keresztényeknek biztos reményünk van. Ma sokan vannak, akik nem hallgatnak Jézusra, mindössze prófétaként tekintenek személyére. Éljük eléjük keresztény hitünk örömét, töltse el szívünket, hogy meg vagyunk hívva az örök életre - zárta beszédét Ternyák érsek.

07

A görögkatolikus szent liturgiát Orosz Atanáz megyéspüspök vezette.

 

Federics Róbert