Most kell új életet kezdenünk! - hamvazószerda Egerben

„Nézzétek, most van itt az alkalmas idő, most van itt az üdvösség napja!” - Szent Pál ezen szavai azt üzenik nekünk a nagyböjt kezdetén, hogy most kell új életet kezdenünk, most kell kiengesztelődnünk az Istennel – fogalmazott Ternyák Csaba az egri bazilikában bemutatott hamvazószerdai szentmisében.

A főpásztor hangsúlyozta, Jézus 40 napos böjtjében teljesen az Istenre irányította a figyelmét, hogy felkészüljön a szolgálatra, mi pedig kapcsolódjunk bele az ő böjtjébe, így készüljünk a húsvétra. Kiemelte továbbá, a személyes imádság egy dialógus az Istennel, ez a párbeszéd most, nagyböjt idején pedig különösen fontos.

Nem valami kötelesség teljesítéséről, előre megírt imádságok elmondásáról van szó, melyeket ki lehet pipálni, hanem a töredelmes szív vallomásáról, mellyel az ember válaszol Isten szeretetére,  hiszen kapcsolatunkban mindig ő a kezdeményező. Ő az, aki előbb szeret bennünket. A keresztény ember abban a tudatban imádkozik, hogy nem méltó erre a szeretetre, ajándékba kapja.

Amikor az Istent dicsőítjük, vagy kérésekkel fordulunk hozzá, saját magunkat hangoljuk rá az Isten akaratának elfogadására. Kérjük Szűz Mária közbenjárását hogy szívünk megnyíljon Isten hívására és megtérésünknek konkrét eredményei legyenek családunkban, környezetünkben – mondta beszéde végén Ternyák Csaba.