Nagyboldogasszony búcsú és Szent István király ereklyéjének fogadása Szentkút-völgyében

2021. augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén tartották meg búcsút a Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál.

"Az ünnepi alkalom több szempontból is jeles ünnep volt, hiszen a legnagyobb Mária ünnepen emlékeztünk meg a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány alapításának 20. évfordulójáról, másik örömteli alkalma az ünnepnek, hogy a Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnának adományoztak egy Szent István király ereklyét. Nagy boldogság ez számunkra, s az alkalom, a mennyben felvett Szűzanya ünnepén került erre sor, még magasztosabbá teszi a jubileumi eseményünket.

 

Az ereklyét ünnepélyesen Dr. Tótpál Tamás a Szent György Lovagrend Budavári Fraternitás Priorja adta át az alapítványnak, majd ezt követően került sor az ünnepi szentmisére és körmenetre. A szentmisét Varga József plébániai kormányzó, Ecséd, Apc, Rózsaszentmárton és Szücsi települések lelkipásztora, valamint Somodi János, gyémántmisés, nyugalmazott c. kanonok celebrálta. A körmenet előtt Csontos István, az alapítvány kuratóriumának tagja emlékezett meg röviden az elmúlt 20 évről, és vázolta a szervezet előtt álló jövőbeni célokat és az azokkal együtt járó feladatokat. Továbbá két helyi Máriás-lánnyal együtt köszöntötték a gyémántmisés kanonok atyát, valamint Varga József plébániai kormányzót.

Zárásul ünnepi beszédet mondott Tóth Zoltán költő, a felvidéki Kerecsen Motoros Egyesület vezetője, aki a hit és a hazaszeretett melletti kiállást hangsúlyozta a számos helyről érkező zarándokoknak: "Isten, haza, e két fogalmat, ha igaz, csak egy dolog, ami megköti, és az nem más, mint a szeretet; Isten iránti szeretet és a hazaszeretet."

Köszönjük mindenkinek a szíves szolgálatát!" - zárult Csontos Péter beszámolója.