Ökumené – Szülessünk újjá!

Az ökumenikus imahét részeként felekezetek közötti imaórát tartottak az egri bazilikában. Az igehirdetést Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök végezte.

A megjelent híveket, valamint a társegyházak lelkészeit Ternyák Csaba érsek köszöntötte. A főpásztor elmondta: számos egyház emlékezik meg a reformáció évfordulójáról, emlékezünk, nem ünnepeljük, hiszen azt ünnepeljük, hogy közösen imádkozunk, kérjük az Isten irgalmát mindannyiunkra.

Az igehirdetést Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök végezte. Beszédében említést tett a 2016. október 31-én a svédországi Lundban rendezett ökumenikus megemlékezésről, amelyen Ferenc pápa is részt vett. Mint elmondta az irgalmas Isten azt szeretné, hogy mi is irgalmas felebarátai legyünk egymásnak, ha meghirdetnénk a szeretetet a szeretetlenség közepette. A lundi székesegyházban éppen ezért békejobbot nyújtottak egymásnak az egyházak vezetői és minden egyes közös imaalkalom ezen a héten ennek a jegyében kell hogy teljen – fogalmazott a püspök.

Ha a Szentlélek úgy akarja, hogy legyenek az egységben következő lépések, mi ennek nem lehetünk akadályai. Hiszem, hogy a közös zarándoklaton együtt haladhatunk, akár a tanítványok. Beszélgető egyházként, gondolatokat cserélve kell élnünk, s egyszercsak rádöbbenhetünk, hogy valaki útitársunk lett, mégpedig a feltámadott Jézus Krisztus. S remélhetjük, hogy a kenyértörésben, az Oltáriszentségben, az Úrvacsorában  is együtt lehetünk. Jézus, Nikodémuszhoz intézett szavait idézve Fabiny püspök hangsúlyozta, az Isten számára nem lehetetlen hogy valaki újjászülessen, hogy magára öltse az új embert, megújítva ezzel az egész teremtett világot.  Az igehirdetést közös könyörgések, imádságok követték. Az istentisztelet végén az egyházi vezetők külön-külön áldásban részesítették a híveket.