Önkénteseket vár a Karitász

Az ukrajnai háború borzalmai elől menekülőket a kezdetektől segíti a Katolikus Karitász a magyar-ukrán határon.

Fülöp Andrea önkéntes a Szent István Rádiónak elmondta: vőlegényével Barabáson két 12 órás éjszakás műszakot vállalt. Szombaton és vasárnap is este 8 órától reggel 8 óráig voltak szolgálatban. Fontosnak tartják azt, hogy ne csupán pénzadománnyal, hanem szabadidejük feláldozásával is segítsenek. Jellemzően már belső Ukrajnából érkeznek menekültek, akiknek az ellátását, elszállásolását vagy tovább utaztatását kell megoldani. Tegnap éjjel már Harkivból is érkeztek menekültek, akik már 2 hete úton vannak. Illetve olyan férfiak is jönnek, akik a kényszersorozást szeretnék elkerülni.

Fülöp Andrea hozzátette: olyan önkénteseket is várnak, akik ukránul vagy oroszul beszélnek, mert az angol tudás nem mindig elegendő. Előzetes bejelentkezéssel várja az önkénteseket Barabáson a Karitász. A segítőponton való munkára jelentkezőket teljes műszakra várják, lehetőleg több napra.

Helyben a következő tevékenységekhez várnak segítséget: ételosztás, raktárkészlet-rendezés, adományátvétel, úticsomagok összeállítása, menekültek be- és kikísérése a járművekhez.

Kérik, hogy a szolgálattal, felajánlással kapcsolatban minden esetben vegyék fel a kapcsolatot a Katolikus Karitász munkatársaival Barabáson: +36 30 - 163 33-35  telefonszámon, mely 0–24 órában elérhető.

 

Sinkovics Andrea