Plébániai közösségi ház épül Egerben, a Lajosvárosban

Lajosváros temploma az 1930-as évek második felében épült, akkor kezdett el benépesedni, beépülni a városrész, a templomhoz és a plébániához aktív közösségi élet kapcsolódik azóta is.  Az itt élők régi vágya vált valóra azzal, hogy elkezdődött a közösségi ház építése a régi iskolatelken, mely a közelmúltban került ismét az Egri Főegyházmegye tulajdonába.

Koós Ede plébános úgy fogalmazott: egy visszaemlékezés szerint a 90-es évek második felében tett főpásztori látogatást itt Seregély István érsek, aki a hívek felvetésére azt mondta, lesz közösségi  ház, ezt az ígéretet váltja most valóra Ternyák Csaba egri érsek.

Az új létesítmény a lelkiségi mozgalmak, az idősebbek és a családosok számára is megfelelő teret tud majd biztosítani.

Mint a plébános elmondta: a Szent Mónika Közösségtől a Karitászon keresztül számos csoport működik tevékenyen, köztük a népes ministránscsapat, melyhez közvetlenül is nagyon sok család kapcsolódik.

A korszerű, alacsony energiaigényű épületben egy 100 négyzetméteres osztható nagyterem  kap helyet, emellett több kisebb közösségi teret alakítanak ki, a hozzájuk  kapcsolódó kiszolgálóhelyiségekkel. A közösségi ház környezetét szépen parkosítják majd.

A tervek szerint 12 hónap alatt készül el a beruházás, a telek többi részének beépítése még tervezés alatt van.

Bérczessy András

kép: Szent István Televízió, Federics Róbert, Egri Főegyházmegye