„Rád bízom őket!” - egyedülálló musical a Don Bosco nővéreknél

mozzmária pesthidegkút

A pesthidegkúti premier (nyitóképünkön) után Egerben és Makláron is nagy sikert aratott a Don Bosco nővérek által megálmodott Szent Mazzarello Máriáról szóló „Rád bízom őket!” elnevezésű, egyedülálló musical. A produkciót az egri nővérek kezdeményezésére a Maklári Amatőr Színjátszó Palánták Alkalmi Társulata vitte színre Magyarországon elsőként. A fiatalokat Nagy Ágnes nővér és Medgyessy Zsófia nővér tanította be, Dongó Erika, Baranyainé Heninger Zsuzsanna és Varhola Regina segítségével.

04

A színdarab a Segítő Szűz Mária Leányai (másnéven: Don Bosco vagy szalézi nővérek) rendjének társalapítóját, életét és a szerzetesrend lelkiségét mutatja be. A gyermekek színre vitték Mazzarello Mária Dominika életének főbb állomásait, aki Mornesében 1837-ben született paraszti, mélyen hívő családba.

02

Mivel nem hétköznapi fizikai erővel volt megáldva, már kislány korától kezdve dolgozott a szőlőföldeken édesapjával. A családjában kapott mély keresztény nevelésnek köszönhetően Mária nagy áldozatokra is hajlandó volt, hogy nap mint nap találkozhasson Jézussal az Oltáriszentségben. Gyóntatója, Pestarino atya arra kéri, segítsen a Mazzarello család néhány rokonának ápolásában, mert a faluban tífuszjárvány tombol. Mária igent mond, de ő is megbetegszik.

03

Váratlanul meggyógyul, azonban egykori fizikai erejét elveszíti. A hite viszont egyre erősödik. Egyszer az utcán sétálva csodálatos látomásban van része: egy hatalmas épületet lát, melynek udvarán kislányok szaladgálnak, miközben egy hang így szól hozzá: „Rád bízom őket”. Mivel többé már nem tudott földműveléssel foglalkozni, Petronilla barátnője egyetértésével elhatározza, hogy varrónő lesz, és a szegény kislányokat fogja varrásra tanítani…

05

A musicalt Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dísztermében május 16-án mutatták be, melyen a főpásztor Ternyák Csaba egri érsek mellett Czapkó Mihány érseki titkár, Lóczi Tamás az Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa és számos papnövendék is részt vett. A maklári bemutatón a vendégek között volt dr Pajtókné dr. Tari Ilona az egyetem rektora, valamint Vízi János a főegyházmegye Ifjúsági Bizottságának referense és dr Csáfor Hajnalka oktatási rektorhelyettes.

A színdarab előtt köszöntőjében Carolina Costabile, a rend magyarországi elöljárója elmondta: ez a kislány, Mazzarello Mária egy kicsiny faluban élte mindennapjait, ott foglalkozott a lányok megsegítésével és nagy titka abban állt, hogy vidáman és önfeláldozóan minden nap hallgatott Isten szavára, és kereste Isten akaratát saját életében. A Don Bosco-val való találkozás után jött létre ez a női szerzetesrend, és ez a kis mag olyannyira elterjedt a világban, hogy mára már minden kontinensen jelen vannak a szalézi nővérek és több mint 13 ezer tagot számlál közösségük, akik a fiatalok megsegítésén keresztül ajándékozzák életüket Istennek.

Nagy Ágnes nővér és Medgyessy Zsófia nővér a darab végén köszönetet mondtak minden gyermeknek, akik a tanév végéhez közeledve szabadidejüket rászánva készültek a szép ünnepre. Valamint hálájukat fejezték ki a zenekarban közreműködő szalézi szerzeteseknek: Sivadó Balázs és Tóth Péter testvéreknek, az egri animátoroknak és a tánckoreográfiát megálmodó és betanító Medgyessy Zsuzsanna kortárs-modern táncosnak. Külön köszönetet mondtak a hangszerelésért Sivadó Balázs, Fülöp Tibor és Aldo Castenetto szalézi testvéreknek.

Mazzarello Mária élete és története a mai kor számára is megtanítja, hogyan tudunk Isten szavára minden nap odafigyelni és hálásnak lenni azokért, akiket ránk bíz a jó Isten.

Domán Vivien

kép:

Facebook

Szent István Televízió – Federics Róbert