„sok gyümölcsöt termett és fog teremni” – sikeresnek értékelték a Kongresszust

Az aprólékos tervezés és az összehangolt munka, az önzetlen segítők sokasága és a Gondviselés tette sikeressé az  52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust – hangzott el az eseményt értékelő sajtótájékoztatón szeptember 20-án Budapesten.

83 országból érkező zarándokok, 2000 négyzetméteres színpad, 10 kilométernyi kordon, 19 ezer szék, több mint 600 újságíró, 250 ország élő közvetítése, 50 szinkrontolmács, 75 ezer óra önkéntes munka, 600 cserkész jelenléte  - ismertette a világesemény legfontosabb és érdekes számadatait Zsuffa Tünde, az esemény sajtófőnöke, kommunikációs igazgatója.

Összesen 76 kórus lépett fel az egy hét alatt, a záró szentmisén pedig egy 2100 fős kórus adott szolgálatot. A fiatalok fő programján, a Forrásponton 13 ezer fiatal vett részt, a Margitszigeten tartott családi napon 20 ezer fiatal családos volt együtt, 80 szervezet és szerzetesrend képviseltette magát. A Hungexpón tartott programokon 60 előadó tanúságtételét, katekézisét hallgathatták meg a résztvevők. A Kossuth téri szentmisén és a gyertyás körmeneten több százezren vettek részt, és Ferenc pápa záró szentmiséje is nagyon sok embert vonzott.

A számok önmagukban nem sokat jelentenek, a fontos az, hogy látszott az óriási lelkesedés az embereken – tette hozzá – s köszönet jár ezért az önkénteseknek és a hírnököknek. Számos élmény és látványos elem hirdette a kongresszust, a nyitónap hajnalán az esztergomi diákok flashmobja, a szeptember 11–én begördülő 15 kocsiból álló szerelvény, telve székelyekkel. Az a felmatricázott mozdony húzta, melyet Erdő Péter bíboros 2019. májusában áldott meg, azóta közel 700 ezer kilométert tett meg, hirdetve a kongresszust.

Lackfi János költő, a hírnökök egyike úgy fogalmazott: tapintható volt a szeretet a körmeneten, érezni lehetet, hogy megváltozott, megváltozik valami. Elmondta még: úgy tapasztalja, hogy ez a hatás tovább is tart.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek azt mondta, ezt a kongresszust nem mi csináltuk, ott volt mögötte az Egyház tapasztalata, rengeteg ember szervezett, gondolkodott, de mégsem emberi mű volt de sok gyümölcsöt termett és fog teremni. A kongresszus célja valójában az volt, hogy ezt megérezzük. Megmutatkozott Isten ereje, az a szelíd erő, mely mindenre képes. Magyarországon elkezdődött valami. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt tartott Teológiai Szimpózium sokadik állomása volt annak az évekkel ezelőtt indult sorozatnak, mely az Eucharisztiához kapcsolódó teológiai ismereteket bővíti, s mélyíti el.

A főpásztor elmondta még: a reptérre vezető úton Ferenc pápa szemmel láthatólag örült a budapesti fogadtatásnak. Isten maga a nagy IGEN, ezt kell meglátnunk, s hálát érzünk , melynek meg kell maradnia bennünk. A programokról szólva úgy fogalmazott: vannak olyan elemek, melyek bizonyítottak és ezért jövőre is megrendezik, ilyen például a családi nap. A szentségimádás gyakorlattá vált a templomokban, sok helyen ezt is tovább folytatják. A művészeti alkotások, a roma mise, a klezmer mise a zenében, az ötvösremekek, a miseruhák, a kiállítások anyagai, a kiadványok mind nyomot hagynak és velünk maradnak. A plébániák megújulási mozgalmainak is tovább kell élniük, s tovább kell imádkoznunk egymásért.

Serfőző Levente szegedi lelkipásztor a vidéki készületről adott tájékoztatást, mint mondta, 2140 hazai településről regisztráltak, s ez mutatja, hogy az emberek hite egybeszőtte a vidéket a fővárossal, a Kárpát-medencét az egész világgal. A Szeged-Csanádi Egyházmegyében imaestekkel, szentségimádással, vetélkedőkkel, táborokkal készülődtek, s ezek is tovább folytatódnak majd.

Zsuffa Tünde a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy a résztvevők élményeit is szeretnék összegyűjteni, ezt a monddeliec2020.com címen található virtuális emlékkönyvbe jegyezve bárki közreadhatja.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva jött létre a bizdramagad.hu oldal is, mely a bajbajutottaknak ad tanácsot, segítséget minden életkorban és élethelyzetben.

 Bérczessy András

kép: Szent István Televízió - Vozáry Róbert